
Dodon unelma
Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa, joka on elävä ja salliva. Se antaa tilaa seikkailla, olla, kokeilla ja ihmetellä. Elämä siellä on ekologista, eli nautinnollista, monipuolista ja hauskaa!
Dodo käsittelee ympäristöongelmia yhteiskunnallisesti, turhaan yksinkertaistamatta. Ruokapöydästä, metrotunnelista tai seikkailulomalta ei ole pitkä matka globaaleihin ympäristöongelmin. Tärkeää on kehittää uusia ratkaisuja ja yhteistyötä yllättävienkin tahojen kanssa. Dodossa yritetään välttää turhia vastakkainasetteluja ja tarkastellaan ympäristökysymyksiä laajasti, eri näkökulmista.
Monenlaisista asioista, ihmisistä ja tarinoista voidaan oppia. Dodo pitää silmät, korvat ja ovet auki sekä tarjoaa osallistumismahdollisuuksia uuden tekijöille. Dodossa ei tarvitse olla asiantuntija voidakseen osallistua ja olla osa ratkaisua. Kuka vain voi vaikuttaa ja monella tapaa: haarukalla, polkupyörällä, mikroblogissa, työpajassa & työpaikalla, aina Kallion sisäpihoilta Madagaskarin sademetsiin.
Ongelmat ratkeavat toiminnalla, joka näkyy ja tuntuu. Dodomaisia toimintamuotoja ovat kaupunkikävelyt, ideariihet, työpajat, sissiviljelmät, festivaalit, keskustelut ja kouluvierailut. Dodo kurkottaa pienenä porukkana kauas ja korkealle. Olemme avoimia uusille ideoille ja toimintatavoille. Vapaaehtoisena voi vaikuttaa, ja silti asioita voidaan tehdä näyttävästi ja ammattimaisesti.
Positiivisuudella pääsee pidemmälle. Siksi emme tuomitse tai parjaa, vaan teemme ja rohkaisemme!
Open-source-elämää eletään vahvasti wikiperiaatteella. Kaupungissa, joka on yhtä rakas kuin itse tehty.
Tavoitteena monimuotoisuus luonnossa ja järjestön toiminnassa
Muutos alkaa ajattelusta. Dodossa ajatuksia ruokitaan keskustelupiireissä ja yleisötilaisuuksissa, joissa puhutaan syvällisesti niin ympäristöfilosofiasta kuin kaupunkisuunnittelusta ja globalisaatiostakin.
Dodo on joustava ja moniarvoinen järjestö. Jäsenistön tausta on kirjava, ja vahvuus syntyy, kun eri alojen tuntijat, maallikot ja innokkaat nuoret yhdistävät tietonsa ja taitonsa.
Keskustelu johtaa paitsi näköalojen laajentumiseen, myös toimintaan.
Alkuperäinen Dodo on jo syöty
Lentokyvytön ja hyväntahtoinen dodo eli Mauritiuksen saarella 1600-luvulle saakka. Suurpedottoman saaren ekosysteemiin sopeutunut peloton dodo on yksi ensimmäisistä lajeista, jonka tiedetään kuolleen sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena. Dodon nimi tulee portugalin kielen tyhmää tarkoittavasta sanasta doudo.
Niin kauan kuin on toivoa on elämää
Maailman muuttaminen lähtee liikkeelle pienistä ajattelutavan muutoksista. Dodossa voit syventää tietojasi keskustelemalla, tekemällä, kokemalla, verkostoitumalla ja ihmettelemälläkin. Globaaleja ympäristöongelmia ratkaistaan lokaalisti, hilpeästi ja hauskassa seurassa.
Verkosto
Dodo kehittää ennakkoluulottomasti asioita erilaisten tahojen kanssa. Näin rakennetaan luottamusta Dodolle tärkeiden asioiden merkityksellisyyteen: niistä välittävät myös monet muut ja siksi ratkaisujen löytyminen on usein helpompaa kuin uskotaan.
Globaalien ympäristöongelmien ratkaiseminen ei kunnioita perinteisiä maantieteellisiä rajoja, ei myöskään eri organisaatioiden tai sektoreiden rajoja. Uusia ratkaisuja synnytetään vain yhdistelemällä eri toimijoiden taitoa, intoa ja muita resursseja.
Verkostomainen toiminta auttaa rakentamaan uskoa yhdessä tekemiseen. Tärkeiden asioiden toteuttaminen voi laajentua pienestä porukasta suurempaankin ihmisten ja organisaatioiden joukkoon.
Dodo on Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan ja Siemenpuusäätiön jäsen, joista jälkimmäisen hallituksessa järjestöllä on edustus. Dodo on ollut mukana perustamassa Siemenpuusäätiötä, joka jakaa tukea kehitysmaissa toimiville ympäristöjärjestöille ja –hankkeille. Dodolla on edustus myös Suomen Liikenneliiton hallituksessa. Dodo on osakkaana Ekokauppa Ruohonjuuri oy:ssä, A-Star oy:ssa sekä vuonna 2009 perustetussa Otavan opiston osuuskunnassa.
Dodo saa rahoitusta yleistoimintaansa opetusministeriöstä. Kehitysyhteistyöhankkeita rahoitti ulkoasiainministeriö. Lisäksi olemme saaneet ulkoasiainministeriöstä usein tukea viestintähankkeisiimme. Myös erilaiset rahastot ja säätiöt ovat tukeneet hankkeitamme.
Yhteystiedot
Käyntiosoite:
Pasilan Vanhat veturitallit
Veturitallinkuja, G-rappu
Postiosoite:
Dodo ry
Aleksis Kiven katu 88 G
00520 Helsinki
Sähköpostiosoitteet poikkeuksia lukuunottamatta muotoa: etunimi.sukunimi@dodo.org
Pankkitili: Nordea FI08 1555 3000 1017 59
Y-tunnus: 1108152-0
Rekisterinumero: 168.856
Dodon harjoittelijat
Liubov Obraztcova
harjoittelija, kierrätysstrategia
Hanna Carver
harjoittelija, ympäristöoikeus
Vierailuajoista voi sopia spostitse.
Dodon hallitus 2019
Sähköpostiosoitteet poikkeuksia lukuunottamatta muotoa: etunimi.sukunimi@dodo.org
Simone Maxand
puheenjohtaja
Enrica Perotti
sihteeri
Eija Leinonen
hallituksen jäsen
Surabhi Nadig
hallituksen jäsen
Mirna Soininen
hallituksen jäsen
Petri Kangassalo
hallituksen jäsen
Irina Seppänen
hallituksen varajäsen, rahastonhoitaja
laskutus: laskut at dodo.org
Kirmo Kivelä
hallituksen varajäsen
Dodon logo
- Dodon logo (värillinen, vektorimuodossa)
- Dodon logo (mustavalkoinen)
Kulukorvaukset
Kulukorvaukset haetaan sähköisellä lomakkeella, johon voit pyytää linkin rahastonhoitajalta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen laskut at dodo.org
Dodosta sanottua
”Dodo ry on Suomen johtava ympäristöjärjestö kaupunkisuunnitteluun ja kehitysyhteistyöhön liittyvissä kysymyksissä.”
”Dodo on täysin vapaaehtoisvoimin toimiva organisaatio. Sen piirissä toimii eri alojen asiantuntijoita.”
”Dodon Madagaskarilla ja Malissa toteutettavat kehitysyhteistyöhankkeet keskittyvät luonnonvarojen käytön kestävöittämiseen sekä kaupunkien ja maaseudun välisen dynamiikan kehittämiseen. Dodo ry:n piirissä on kehitetty ekologiseen kaupunkisuunnitteluun liittyviä ratkaisuja kymmenen vuoden ajan sekä järjestetty suuri joukko erilaisia yleisötapahtumia.”
”Dodo ry on palkittu mm. Suomen Arkkitehtiliiton kestävän kehityksen TunnustusPAANUlla urbaanin, asukaslähtöisen ja ekologisen kaupungin hyväksi tekemästään työstä; Keskon kestävän kehityksen palkinnolla; Suomen Estetiikan seuran kunniapalkinnolla vuoden esteettisestä teosta; Asuntosäätiön Vihervuoden Vihreä Kaupunki-mitalilla ansiokkaasta työstä kaikille tärkeän, terveellisen ja viihtyisän ympäristön hyväksi; sekä Yhdyskuntasuunnittelun Ruusuilla esimerkillisestä työstä suomalaisen yhdyskuntasuunnittelun hyväksi.”
”Dodo ry myöntää vuosittain Pääsiäissaari-palkinnon merkittävimmästä tahattomasta ympäristöteosta. Vuosien varrella symbolisen palkinnon on saanut mm. Viagra, Tampereen kouluruokailu, Ulf Sundqvist, Veikkaus Oy, Sedu ja Sauli Niinistö.”