SATATUHATTA AURINGONKUKKAA HELSINKIIN / 100 000 SUNFLOWERS IN HELSINKI

Kansainvälisestä auringonkukkien sissiviljelypäivästä Satatuhatta auringonkukkaa Helsinkiin -tempaukseen 

Kansainvälistä auringomkukka sissiviljelypäivää on vietetty vuodesta 2007 lähtien 1.5. Sen aloittivat kaupunkiviljelijät Brysselissä ja GuerrillaGardening.org-sivusto on levittänyt tapahtumaa laajalti. Suomen oloihin auringonkukkien kylväminen ulos jo toukokuun alussa on riskialtista, sillä halla voi viedä pienet taimet. Myös muualla maailmassa aika ei ole sopiva auringonkukille, ja sen vuoksi on kylvetty tai istutettu paremmin vuodenaikaan sopivia kukkia. 

Itse innostuin kaupunkiviljelystä ja etenkin sissiviljelystä keväällä 2009 asuessani Berliinissä. Askartelin sanomalehdestä pieniä pusseja joihin laitoin auringonkukan siemeniä ja suljin ne tarroilla jotka kertoivat kansainvälisestä auringonkukkien sissiviljelypäivästä. Jaoin näitä siemenpusseja ystäville ja vein niitä ravintoloiden flyertelineisiin. 

Kylvin myös itse auringonkukkia ympäriinsä. Muistan etenkin kesältä 2009 ”Squat Tempelhof”-tapahtuman jolloin kiersin suljetun lentokenttäalueen ja kylvin auringonkukkia sen aidanpieliin ja heittelin niitä verkkoaitojen yli. Poliisit tulivat kysymään mitä olin tekemässä ja selitin siinä sitten saksaksi että kylvän tässä vaan kukkasia. Tuolloin poliisin vastatoimet olivat massiiviset eikä monikaan päässyt lentokentän alueelle. Myöhemmin kenttä avattiin puistona ja siellä on muutama jännä kaupunkiviljelykohde. Toistin auringonkukkatempauksen parina vuonna kun olin vapun aikoihin Berliinissä. 

Pidän sissiviljelyssä siitä ajatuksesta, että otetaan kaupunkitilaa haltuun kasvein ja kylvetään tai istutetaan asioita muiden iloksi. Iän myötä olen toisaalta oppinut arvostamaan sitä että viljelmällä on lupa olla, jolloin ilkivalta ja se että kasvit poistettaisiin muiden toimesta on harvinaisempaa. Tämä Satatuhatta auringonkukkaa Helsinkiin on tavallaan yhdistelmä sissiviljelyä ja luvallista toimintaa. Olemme sopineet Helsingin kaupungin puistokummivastaavan kanssa siitä millaiset alueet ovat suotavia auringonkukkien istuttamiseen ja kampanja on saanut tukea Helsinki-päivän budjetista. 

Ohjeistuksena on että siemeniä kylvettäisiin pienissä määrin sinne tänne, suosien selvästi vähemmällä hoidolla olevia niittymäisiä reuna- ja piennaralueita. Laajemmille alueille kylväessä pitää olla siihen lupa. On myös hyvä huomioida risteysalueet ja katukilvet. Pienet taimet eivät näitä peitä, mutta auringonkukat saattavat kasvaa parin metrin korkuisiksi jolloin ne voivat estää näkyvyyttä tienpientareilla. Tuo sinne tänne -ohje on siitäkin mukava että tällä tavalla saamme toivottavasti auringonkukkia laajasti eri puolille Helsinkiä. Syksyllä voi sitten tehdä pyöräretken kukkia bongailemaan!

– Malm