Kaupunkiviljely & ruoka

Dodossa on sekä keskustelua ruoantuotannon tulevaisuudesta tapahtumissa että viljelyä ja kokkausta!


Kaupunkiviljelyn aakkoset -kurssi

Kaupunkiviljelyn aakkoset on Dodo ry:n järjestämä maksuton kurssi, joka pidetään keväällä helmi-toukokuussa 2021 Helsingissä. Kurssi on saanut rahoituksen Lapsi ja Luonto säätiöltä. Kurssin vetäjänä toimiin Dodon Malm Nordlund, joka on ollut mukana Dodon kaupunkiviljelytoiminnassa vuodesta 2010. Joillakin kurssikerroilla on vierailevia luennoitsijoita. Vastaavia kursseja voidaan mahdollisesti tulevaisuudessa järjestää uudestaan, myös englanniksi tai muissakin kaupungeissa.

Malm Nordlund | etunimi.sukunimi@dodo.org


Kaupunkiviljely

Dodolla on kaupunkiviljelyä Kääntöpöydän lisäksi muissakin paikoissa pääkaupunkiseudulla sekä Oulussa. Myös Tampereella ja Turussa etsitään uusia paikkoja viljellä. Keväällä 2021 on tulossa Kaupunkiviljelyn aakkoset -kurssi. Dodo vaikutti vahvasti uuden kaupunkiviljelybuumin rantautumiseen Suomeen ja nyt työstämme laajempaa inspiroitumista yhä ekologisempaan ja useamman ulottuvilla olevaan kaupunkiviljelyyn.

Malm Nordlund | etunimi.sukunimi@dodo.org


Tietoa kaupunkiviljelystä

Dodo on luonut kaupunkiviljely.fi-sivuston, joka on tietopankki kaupunkiviljelijöille. Lisäksi voit seurata Kaupunkiviljely Facebook-sivua. Dodo ja Helsingin kaupunki on julkaissut Viljellään kaupungeissa -oppaan yhteisö- ja pienpalstaviljelmien perustamiseen.

Malm Nordlund | etunimi.sukunimi@dodo.org


Kääntöpöytä

Kääntöpöytä on Dodon kaupunkiviljelypuutarha ja -laboratorio. Se on myös kasvihuone ja tapahtumapaikka sekä avoin kaupunkitila Pasilan historiallisessa rautatieläismiljöössä. Katso myös Kaantopoyta.fi. Kääntöpöytä pyörii pääosin vapaaehtoisvoimin, osallistua voi vaikkapa kaupunkiviljelyn tai talkoiden kautta. Tule mukaan!

Malm Nordlund | etunimi.sukunimi@dodo.org
Kirmo Kivelä | etunimi.sukunimi@dodo.org


Berry Guerilla

Berry Guerilla on sissiviljelyryhmä ja -verkosto, joka keskittyy viljelemään marjoja ja muita hyötykasveja yhteissatoperiaatteella kaupunkitilassa. Isoin projekti tällä hetkellä sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa. Ryhmällä on omat kanavat: Instagram ja Facebook. Lue lisää…

Tehilah Auramo | tehi(at)dodo.org


Urban Dinner

Hävikki-illallisia järjestetään Helsingissä Dodon keittiöllä joka toinen tiistai. Oulussa, Tampereella ja Turussa toiminta hakee vuonna 2021 aktiivisesti keittiötä, kokkaajia ja kiinnostuneita! Raaka-aineina ruokaa, joka uhkaisi mennä kauppojen hävikiksi. Satokautena hyödynnetään myös kaupunkiviljelyn satoa. Illallisen jälkeen on työpajoja ja keskustelua. Näihin teemoihin liittyen järjestetään myös tapahtumakiertue syksyllä 2021 ja 2022. Tule mukaan syömään ja suunnittelemaan!

info@dodo.org


Hapatustyöpaja, HarFest 2018

Työpajat ja tapahtumat

Dodo järjestää erilaisia tapahtumia esimerkiksi Kääntöpöydällä Helsingissä ja Rapumajalla Oulussa. Tampereella ja Turussa on myös yhä enemmän toimintaa. Lisätietoja infokirjeestä ja Facebook-tapahtumista. Minkälainen olisi sinun unelmiesi tapahtuma?

Elisa Niemi | etunimi.sukunimi@dodo.org
Malm Nordlund | etunimi.sukunimi@dodo.org


Aiemmat projektit

Kaupunkiruokaa-näyttely

Helsingin Kaupunginmuseon ja Dodon toteuttama Kaupunkiruokaa-näyttely kesä-syyskuussa 2020 oli Dodon 25-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma ja Dodon toiminnan esittelylle oli oma osionsa. Näyttely oli vuoropuhelu, jossa eri alojen asiantuntijat ja mm. Dodon aktiivit vastasivat tulevaisuuden ruokaan liittyviin kysymyksiin. Museon sisäpihalle avautui Kasvattamo – innovatiivinen kaupunkiviljelmä ja tekemisen keskus.

Haarukanjälki

Haarukanjälki-projekti pureutui globaaliin ruokajärjestelmään. Etsimme kestäviä ratkaisuja siihen, miten tulevaisuuden ruoka tuotetaan, kulutetaan ja jaetaan. Kesäkaudella 2014 järjestettiin keskustelu- ja työpajasarja, jossa vastattiin ruokaan liittyviin myytteihin: Riittääkö ruoka maailman kasvavalle väestölle? Onko ihmisillä varaa ostaa sitä? Millä tavalla kakka ja pissa tai hyönteiset liittyvät tulevaisuuden globaaliin ruokaturvaan? Katso haarukanjalki.org.