Ilmasto ja mediat

Mitä haluaisit oppia somevaikuttamisesta tai lyhyiden videoiden tekemisestä? Miten tarjota toimittajille ilmastoaiheita tai vastata itse haastattelukysymyksiin?

Dodo järjestää Ilmasto ja mediat -koulutussarjan syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Kaikkiin kahdeksaan koulutuskertaan voi osallistua etänä. Lähitapaamisia järjestetään mahdollisuuksien mukaan Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Tampereella. Osallistuminen on maksutonta.

Pyydämme ilmoittautumista kuhunkin koulutuskertaan viimeistään kolme päivää ennen koulutusta, jotta kouluttaja saa ennakkotietoja ja pystyy räätälöimään mahdollisimman hyvän koulutuksen. Myöhemminkin voi ilmoittautua samalla lomakkeella. Ilmoittautumisen jälkeen saat osallistumislinkin.

KoulutuskertaKouluttaja
17.11.
17.30-18.30 online
Luova kansalaisvaikuttaminen
Ilmastoteemoja voi nostaa esiin monella tavalla. Taiteen ja aktivismin rajaviiva on joskus häilyvä. Mitä ovat vastamainokset ja miksi ne tuottavat isoja oivalluksia?
Jari Tamminen on Voima-lehden toimittaja ja Häiriköt-päämajan perustaja. Hän on tehnyt vastamainoksia, performansseja, näyttelyitä ja kirjoittanut kirjan aiheesta.
14.12.
klo 17-19
online
Some-kanavat
Somekoulutuksessa tehdään katsaus yleisimmin käytössä oleviin somealustoihin, eli Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin ja niiden algoritmien toimintaan. Millä vinkeillä voi parantaa somepostaustensa saavuttavuutta? Syvemmin sukellamme Instagramin maailmaan.
Katri Ylinen on sosiaalisen median suunnittelija Plan International Suomessa ja mm. Instagram-kouluttaja. Kommentoimassa mm: Olli Tiainen Greenpeace ja Kia Aarnio, Psykologien ilmastorintama.

20.1.
klo 16-18
online
Meemit
Miten meemien avulla saadaan valtavirtaistettua ilmastokeskustelua hauskalla tavalla? Miten meemejä tehdään?
Jonas Biström on kampanjoinut tuloksekkaasti mm. ilmastolain puolesta. Viime ilmastovaalien alla hän tykitti kymmeniä meemejä. Lisäksi kouluttajana Anton Verho, Greenpeace.
3.2.
klo 18-20
online
Journalismi
Onko juttuvinkeillä merkitystä? Keitä valitaan haastateltavaksi ja miksi? Miten toimittajia kannattaa kontaktoida?
Riikka Suominen on toiminut mm. Vihreän Langan päätoimittajana ja vaikuttanut ilmastokeskusteluun myös vapaaehtoisena.
18.2.
klo 18-20
online
Mielipidekirjoitukset
Lukijoilta-palstat ovat hyvin luettuja. Miten kirjoitetaan kiinnostava mielipidekirjoitus? Tämä on tehokas keino lisätä ilmastokeskustelua eri alueilla.
Kouluttajana pitkän toimittajauran tehnyt Iina Soininen, Ilmastotoiminta.fi. Lisäksi kokeneista mielipidekirjoittajista mukana esimerkiksi Jalmari Suutari Oulusta.

17.3.
klo 16-18 online
Video
Miten tehdä kiinnostavia videoita? Videot erottuvat hyvin somefeedeissä. Käydään läpi tarinankerronnan ja leikkauksen perusteita.
Joel Tainio on elokuvantuottaja ja kouluttaja, joka on mm. ohjannut nuoria omien dokumenttien tuottamisessa.
12.4. klo 17-19 onlineSome-kanavat
Miten tehdä vaikuttavaa someviestintää?
Mikä instagramissa toimii nyt? Miten kampanjat saadaan lentoon?
Suvi Auvinen on vaikuttajaviestinnän kuuma nimi. Oona Lohilahti on SLL:n tiedottaja.
5.5. klo 17-19Globaali
Miten voimme tuoda esiin globaalin etelän ääntä ilmastoratkaisuihin ja nyt jo nähtäviin ilmastonmuutoksen seurauksiin liittyen? Ja toisaalta: minkälaista on vaikuttaa globaalin etelän olosuhteissa?
Puhujina nuori ilmastoaktivisti ja tutkija Ruandasta, Ineza Umuhoza Grace, Karoliina Knuuti Maailman kuvalehdestä, Emilia Runeberg Fingosta ja Niina Ratilainen Plan International Suomesta.
24.5. klo 17-19Vierailu: Emmi Nuorgam, Ellen Ojala ja Iikka Kivi
Miten ilmastokeskustelusta voi tehdä henkilökohtaisempaa eri medioissa? Miltä ilmastokriisikeskustelu näyttää saamelaisen tai nuoren silmin?
Emmi Nuorgam viestii mm. somessa ammatikseen ja Ellen Ojala on ilmastoaktivisti sekä Pohjoismaiden ministerineuvoston kestävän kehityksen asiantuntijaryhmän jäsen. Iikka Kivi on stand up-koomikko ja käsikirjoittaja, joka keskustelee somessa aktiivisesti ilmastosta.

Koulustuskerroilla keskustellaan sekä lähdetään yhdessä tekemään ja kokeilemaan. Tervetuloa osallistumaan kaikkiin koulutuskertoihin, mutta voit osallistua myös vaikka vain yhteen, joka sinua kiinnostaa erityisesti. Ilmoittautumislomakkeella voit tilata jo pidettyjen koulutuksien tallenteet ja esitykset.

Kouluttajat ovat kiinnostavia osaajia ja kuten Dodossa on tapana, myös vertaisoppimista hyödynnetään. Koulutus on suunnattu kaikenikäisille aiheista kiinnostuneille, 15-vuotiaista alkaen. Ilmastokeskustelusta kiinnostuneista järjestöistä on tervetullutta osallistua myös ryhminä ja koulutustehtävien tuotoksia voidaan mielellään hyödyntää eri yhdistyksien viestinnässä. Koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa toimivat yhteistyössä mm. Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liiton ilmastoryhmä, Greenpeace Suomi, Plan International Suomi, Fingo ja Climate move.

Lisätietoja: Facebook-tapahtuma, Instagram, Twitter #ilmastojamediat

Elisa Niemi,


Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustus mediakasvatuksen ja medialukutaidon edistämiseen.

In English