Sinsiberen hanketyöntekijät Malissa

MFC Nyetaa -ympäristöjärjestössä Sinsibere-hankkeen parissa työskentelee kolme hanketyöntekijää. Motivaatio työhön on kaikilla on korkealla, mutta välillä osataan myös ottaa rennosti.

Johanna iloitsee hankkeen edistymisestä

Johanna TogolaJohanna Togola, joka tunnetaan paremmin nimellä Oona, toimii Sinsiberessä koordinaattorina. Oona on kotoisin Suomesta, ja on asunut Malissa vuodesta 2001 lähtien. Hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan ympäristösosiologia.

Oona työskentelee suurimman osan ajasta MFC Nyetaan toimistolla Bamakossa, mutta tekee silloin tällöin vierailuja myös osuuskunnalle ja hankekyliin. Hänen tehtäviään Sinsiberessä ovat hankkeen koordinointi sekä yhteydenpito Suomeen.

Parasta Sinsibere-työssä Oonan mielestä on edistyminen, jota voi nähdä hankkeessa tapahtuneen. Sinsiberessä voi käytännössä nähdä työnsä tulokset ja tutustua paikallisiin toimijoihin. Huono puoli työssä on se, että tehtävää olisi enemmän kuin aika antaa myöten. Vapaa-aikanaan Oona viettää aikaa perheensä kanssa, johon kuuluu aviomies ja kolme tytärtä.

Aminata BarryAmi nauttii työstään ja ruuanlaitosta

Aminata Barry on Ségousta Etelä-Malista kotoisin oleva maatalousinsinööri. Amille parasta työssään ovat yhteydet hankekylien naisiin ja mahdollisuus parantaa heidän elämänlaatuaan. Naiset vastaavat Malin maaseudulla arkielämän pyörittämisestä, joten heidän kykyjensä vahvistaminen on tärkeää. Naisten toimeentulon kohentuminen on Amin mukaan hankekylissä jo nähtävissä, ja myös miehet kannustavat naisia jatkamaan, sillä hanke tuo vaurautta kaikille kylien asukkaille.
Ami työskentelee Sinsiberessä oonan assistenttina ja on viime aikoina vastannut enenevissä määrin myös hankkeen hallinnoinnista. Hän laatii hankeraportit ja on vastuussa kaikista hankkeen toiminnoista. Hän järjestää osuuskunnan hallituksen kokoukset ja vierailee joka kuukausi osuuskunnalla Bougoulassa. Ami seuraa tilannetta myös muissa hankekylissä tarpeen mukaan. Turhauttavaa työssä on toisinaan se, että asioiden eteneminen vaatii enemmän aikaa kuin etukäteen on suunniteltu. Asiat viivästyvät myös siksi, että työtä on työaikaan nähden paljon.
Työn ulkopuolella Ami nauttii ruuanlaitosta ja viettää omien sanojensa mukaan suurimman osan ajastaan kotona keittiössä. Lempiruokiin kuuluu niin eurooppalaisia kuin malilaisia herkkuja, tärkeintä on hyvä tuoksu ja maku. Amin kokkauksista pääsee nauttimaan myös perhe, johon kuuluu aviomiehen lisäksi kaksi poikaa ja tytär.

Diakaridia DoumbiaJalkapallo saa Diakaridian unohtamaan työhuolet

Sosiologiaa Bamakon yliopistossa opiskellut Diakaridia Doumbia on työskennellyt Sinsibere-hankkeessa maaliskuusta 2009 lähtien. Hän toimii hankkeen kenttätyöntekijänä. Diakaridia työskentelee suurimman osan ajasta Bougoulan kylässä naisten perustamalla Sinsibere-osuuskunnalla, ja vierailee joka kuukausi kaikissa hankekylissä. Kylävierailuihin kuluu aina vähintään viikko, sillä osa hankekylistä sijaitsee kaukana Bougoulasta. MFC:n toimistolla Bamakossa Diakaridia käy kaksi kertaa kuukaudessa.

Diakaridian mielestä kylien naisten kanssa työskentely on palkitsevaa ja motivoivaa, sillä naiset tekevät kovasti töitä ja ovat aloitteellisia. Hän sanookin, että naisilla on kaikki kehitykseen tarvittavat välineet; hanketyöntekijöiden tehtävä on vain tukea alussa, näyttää suuntaa ja avustaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Diakaridian mukaan hanke on jo puolen vuoden aikana edistynyt paljon, mutta esimerkiksi pähkinävoin markkinoinnissa on vielä paljon tehtävää tuotantomäärien kasvaessa. Diakaridian työtehtäviin kuuluu naisten avustaminen karitevoin valmistuksessa ja hankkeen muiden toimintojen kuten maapähkinän ja vihannesten viljelyn seuranta. Uusien markkinoiden löytäminen osuuskunnan tuotteille on myös tärkeä osa työtä. Lisäksi Diakaridia pyrkii lisäämään yhteishenkeä naisten keskuudessa ja ratkomaan mahdollisia ristiriitatilanteita.

Diakaridia sanoo olevansa erittäin motivoitunut työhönsä, ja tämän takia joskus on vaikea hyväksyä sitä, että asioiden eteneminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Lisäksi on asioita, joihin itse ei voi vaikuttaa. Esimerkiksi tuotteiden markkinointia vaikeuttaa se, että karite- ja maapähkinäsatojen määrät ja näin ollen myös tuotteiden hinnat vaihtelevat vuosittain. Vapaa-ajallaan Diakaridia viihtyy kirjojen, musiikin ja jalkapallon parissa. Hän on iloinen siitä, että Malissa on vahva musiikkiperinne, joka on nähtävissä myös Sinsiberen naisissa heidän majoittuessaan osuuskunnalla: soitto, laulu ja tanssi ovat tärkeä osa yhteistä iltaohjelmaa. Toisinaan laulu siivittää myös työntekoa!
Teksti ja kuvat: Anna Toppari