Kaupunkiviljely & ruoka

Dodossa on sekä keskustelua ruoantuotannon tulevaisuudesta tapahtumissa että viljelyä ja kokkausta!


Work For Earth

Toimimme mm. työkokeilujen, kurssien, tapahtumien ja viestinnän keinoin. Vuoden 2022 paneelikeskustelun teemana on viljelijöiden talvityöttömyys. Ensimmäisenä toimintakautena 2021 kiteytimme ja viestimme joitain alaa piinaavia haasteita, järjestimme kurssitoimintaa ja perehdytimme yhteensä kolme työtöntä työkokeilijaa. 

Work for Earth on puutarha- ja viljelyalan työllisyys-, integraatio- ja kehityshanke, jonka tavoitteena on paremmat työolot ja -ehdot ammattiviljelijöille sekä alan yleinen kehittyminen kohti kestävämpää.

Hanketyöntekijät: Tea Auramo, Kaisa Viitamäki.

Yhteistyössä: Helsingin kaupunki, Skog Studio, Hörbs


Kääntöpöytä

Kääntöpöytä on Dodon kaupunkiviljelypuutarha ja -laboratorio Helsingissä. Se on myös kasvihuone ja tapahtumapaikka sekä avoin kaupunkitila Pasilan historiallisessa rautatieläismiljöössä. Katso myös Kaantopoyta.fi. Kääntöpöytä pyörii pääosin vapaaehtoisvoimin, osallistua voi vaikkapa kaupunkiviljelyn tai talkoiden kautta. Tule mukaan!

Malm Nordlund | 
Kirmo Kivelä | 


Kaupunkiviljely

Dodolla on kaupunkiviljelyä Kääntöpöydän lisäksi muissakin paikoissa pääkaupunkiseudulla sekä Oulussa ja Turussa. Tampereella tehdään yhteistyötä joidenkin viljelypaikkojen kanssa sekä etsitään uusia paikkoja viljellä. Dodo vaikutti vahvasti uuden kaupunkiviljelybuumin rantautumiseen Suomeen ja nyt työstämme laajempaa inspiroitumista yhä ekologisempaan ja useamman ulottuvilla olevaan kaupunkiviljelyyn.

Malm Nordlund | 


Tietoa kaupunkiviljelystä

Dodo on luonut kaupunkiviljely.fi-sivuston, joka on tietopankki kaupunkiviljelijöille. Lisäksi voit seurata Kaupunkiviljely Facebook-sivua. Dodo ja Helsingin kaupunki on julkaissut Viljellään kaupungeissa -oppaan yhteisö- ja pienpalstaviljelmien perustamiseen.

Malm Nordlund | 


Kaupunkiviljelyn aakkoset -kurssi

Kaupunkiviljelyn aakkoset on Dodo ry:n järjestämä maksuton kurssi, joka pidettin ensimmäisen kerran keväällä 2021 Helsingissä. Keväällä 2023 kurssi järjestetään ensisijaisesti työttömille Helsinkiläisille, kaksikielisenä. Rahoitusta ja yhteistyökumppaneita etsitään eri kaupungeista. Helsingissä kurssin vetäjänä toimi Dodon Malm Nordlund, joka on ollut mukana Dodon kaupunkiviljelytoiminnassa vuodesta 2010. Joillakin kurssikerroilla oli vierailevia luennoitsijoita.

Malm Nordlund | 


Berry Guerilla

Berry Guerilla on sissiviljelyryhmä ja -verkosto, joka keskittyy viljelemään marjoja ja muita hyötykasveja yhteissatoperiaatteella kaupunkitilassa. Isoin projekti tällä hetkellä sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa. Ryhmällä on omat kanavat: Instagram ja Facebook. Lue lisää…

Tehilah Auramo

Lilli Linkola | (Jätkäsaari)


Urban Dinner

Hävikki-illallisia järjestetään Helsingissä Dodon keittiöllä joka toinen tiistai. Oulussa, Tampereella ja Turussa toiminta hakee vuonna 2021 aktiivisesti keittiötä, kokkaajia ja kiinnostuneita! Raaka-aineina ruokaa, joka uhkaisi mennä kauppojen hävikiksi. Satokautena hyödynnetään myös kaupunkiviljelyn satoa. Illallisen jälkeen on työpajoja ja keskustelua. Näihin teemoihin liittyen järjestetään myös tapahtumakiertue syksyllä 2021 ja 2022. Tule mukaan syömään ja suunnittelemaan!


Hapatustyöpaja, HarFest 2018

Työpajat ja tapahtumat

Dodo järjestää erilaisia tapahtumia esimerkiksi Kääntöpöydällä Helsingissä ja Rapumajalla Oulussa. Tampereella ja Turussa on myös yhä enemmän toimintaa. Lisätietoja infokirjeestä ja Facebook-tapahtumista. Minkälainen olisi sinun unelmiesi tapahtuma?


Malm Nordlund |


Aiemmat projektit

Kaupunkiruokaa-näyttely

Helsingin Kaupunginmuseon ja Dodon toteuttama Kaupunkiruokaa-näyttely kesä-syyskuussa 2020 oli Dodon 25-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma ja Dodon toiminnan esittelylle oli oma osionsa. Näyttely oli vuoropuhelu, jossa eri alojen asiantuntijat ja mm. Dodon aktiivit vastasivat tulevaisuuden ruokaan liittyviin kysymyksiin. Museon sisäpihalle avautui Kasvattamo – innovatiivinen kaupunkiviljelmä ja tekemisen keskus.

Haarukanjälki

Haarukanjälki-projekti pureutui globaaliin ruokajärjestelmään. Etsimme kestäviä ratkaisuja siihen, miten tulevaisuuden ruoka tuotetaan, kulutetaan ja jaetaan. Kesäkaudella 2014 järjestettiin keskustelu- ja työpajasarja, jossa vastattiin ruokaan liittyviin myytteihin: Riittääkö ruoka maailman kasvavalle väestölle? Onko ihmisillä varaa ostaa sitä? Millä tavalla kakka ja pissa tai hyönteiset liittyvät tulevaisuuden globaaliin ruokaturvaan? Katso haarukanjalki.org.