Afrikkalainen metsäsertifikaatti tekeillä

Afrikkalainen metsäsertifikaatti tekeillä

Afrikkalaiset puuntuottajat ja -markkinoijat alkavat kehittää sertiofiointijärjestelmää afrikkalaiselle puulle. Järjestelmän kehittämisessä ovat mukana ATO (African Timber Organisation), ITTO (International Tropical Timber Organisation), WWF, ATO:n jäsenmaiden hallitukset sekä joukko kansalaisjärjestöjä.

Afrikkalainen puu on joutunut boikottien kohteeksi sekä kansalais- että ympäristöjärjestöjen taholta. Tämän seurauksena ATO:n jäsenvaltioiden ministerit ja ATO:n metsäekspertit kokoontuivat Brazzavillessa, Kongossa sopiakseen Afrikan harvinaisten trooppisten metsien luokittelusta. Sertifikaatin tarkoituksena on osoittaa ostajalle puun tulevan metsästä, jota hoidetaan ympäristöystävällisesti. Tavoitteena on myöskin rohkaista ATO:n jäsenvaltioita tekemään yhteistyötä metsänhoidon käytännöissään. Sertifikaatti tehdään nimenomaan Afrikan poliittiset, taloudelliset, kulttuuriset ja ympäristötekijät huomioonottaen. Setifiointijärjestelmän kehittämistä tukee rahallisesti ainakin EU. Eurooppa onkin afrikkalaisen puun viennin pääkohde.

Yleisafrikkalaisen sertifiointitoimiston päämaja aiotaan sijoittaa Gabonin Librevilleen. Sertifiointi alkanee ensi vuoden aikana, ja koskee aluksi todennäköisesti lähinnä ATO:n jäsenvaltioita: kumpaakin Kongoa, Gabonia, Kamerunia, Norsunluurannikkoa, Keski-Arikan Tasavaltaa, Ghanaa, Angolaa, Päiväntasaajan Guineaa, Liberiaa, Nigeriaa, Togoa, Tansaniaa ja Sao Tome ja Principea.

Useilla afrikkalaisilla puulajeilla on maailmanmarkkinoilla kysyntää. Tunnetuimpia afrikasta tuotavia arvopuita ovat mahonki, eboniitti ja tiikki. Ympäristöjärjestöjen mukaan useat afrikkalaisista vientipuista ovat uhanalaisia. Afrikalla onkin vaikeuksia saada puutaan kaupaksi maailmanmarkkinoilla johtuen maineesta, jonka mukaan Afrikassa metsienhakkuita ei kontrolloida tarpeeksi.


Lähde: InterPress Third World News Agency (IPS)