Viime hetken ekolahjavinkit

EVOLUMIN KOTIMAISET UUSIOLASITUOTTEET
Mitä: erilaisia juoma- ja viinilaseja, rasioita, kynttilänjalkoja, lyhtyjä ja maljakoita, jotka on tehty viini- ja kivennäisainepulloista, joita ei Suomessa uudelleentäytetä.
Ekologisuus: Valmistuksessa kierrätyslasia ei sulateta, vaan työstetään sitä kylmiltään. Näin ollen näiden tuotteiden valmistukseen kuluu energiaa vain n. 5 prosenttia siitä, mitä vastaavien tuotteiden tekemiseen menisi, mikäli lasi sulatettaisiin. Lisäksi Evolum kuljettaa materiaalinsa ja valmiit tuotteensa Helsingin alueella tavarankuljetuspyörällä!
Mistä: Vanhan ja Ornamon (muotoilijoiden ammattiliitto) joulumyyjäisissä. Pysyvästi paras valikoima niitä on Unioninkadulla, Kiseleffin basaarin taidekäsityökauppa Okrassa.

KERAMIIKKA KOTIMAISESTA LUONNONSAVESTA
Mitä: punasaviesineitä, jotka on valmistettu kotimaisesta luonnonsavesta – leipä-, sipuli- ja valkosipulikellareita, kauharenkejä, tuikkulyhtyjä, juustokellareita, mukeja, kukkaruukkuja, puurokulhoja
Ekologisuus: kotimaista punasavea ei ole tuotu kaukaa, toisin kuin useita keramiikan raaka-aineita. Sitä ei myöskään ole sekoitettu teollisesti vaan nostettu pellosta. Punasavi on matalapolttoinen, toisin kuin useimmat keraamiset raaka-aineet: polttolämpötilojen eroa on useita satoja asteita. Näin ollen sen polttamiseen kuluu huomattavasti vähemmän energiaa kuin kivitavaraesineiden polttamiseen.
Mistä: Helsingissä Udumbara-keramiikkapajasta, Kaarlenkadun ja Helsinginkadun kulmasta
Hämeenlinnassa Kyyrölän Savesta,
Kuopiossa Pilkkumi-keramiikkapajasta

FINOLA-HAMPPUÖLJY
Mitä: kotimaista, kylmäpuristettua hamppuöljyä. Erinomainen kaikille, joiden iho kutisee.
Ekologisuus: Finola-hamppuöljy on kotimainen, toisin kuin Body Shopin vastaava hittituote. Näin sen kuljetukseen ei ole tuhlaantunut energiaa. Hamppu on maanparannuskasvi eikä sen viljelyssä tarvita juurikaan torjunta-aineita.
Mistä: luontaistuotekaupoista

SARVIKUONO-NENÄNHUUHTELUKANNU
Mikä: muovinen kannu, jonka avulla voi huuhdella nenän ja poskiontelot tulehduksia rauhoittavalla suolavedellä. Ihanteellinen siitepöly-, pöly- ja eläinallergikoille sekä niille, joiden nenä tukkeutuu aina koko talveksi. Avaa nenän ja parantaa limakalvojen vastustuskykyä.
Ekologisuus: Kannu on kestävä ja helppo desinfioida keittämällä. Se ei myöskään mene pudotessaan rikki, toisin kuin keraamiset kannut. Huuhtelulla on helppo torjua limakalvojen tulehdukset ja täten välttää toistuvat lääkekuurit. Huuhteluun tarvitaan vain kädenlämpöistä vettä ja merisuolaa.
Mistä: Käpylän luontaistuote

KOIRATAR-KALAHERKKU ELÄIMILLE
Mitä: kotimaista kuivattua pikkukuoretta, jota koirat, kissat ja kilpikonnat rakastavat.
Ekologisuus: tuote on kotimainen. Kuivattu kala säilyy hyvin huoneenlämmössä. Pakkaus on normaali pakasterasia, joka on helppo käyttää uudelleen.
Mistä: eläinkaupoista

LIPUT KULTTUURITAPAHTUMIIN
Mitä: teatteria, tanssia, musiikkia…korkea- ja popkulttuuria.
Ekologisuus: lahja ei ole materiaalinen. Lippu kuluttaa luonnonvaroja varsin vähän ja näyttävämmänkin tapahtuman energiankulutus jakautuu useiden katsojien kesken.
Mistä: teatterit, Lippupalvelu, Tiketti

LUOMUVIINI
Mitä: no viiniä, tietenkin! Esimerkiksi bordeaux-viini Chateau Corsou on erinomainen bordeaux-viini, joka sopii vegaaneillekin.
Ekologisuus: ostamalla luomuviiniä tuet ekologisesti järkevää viinintuotantoa.
Mistä: Alko