Amazonin alueen tuhoutuminen kiihtyy

Tiedoista käy ilmi, että metsän tuhoutuminen nopeutui 40 %:lla vuosien 2001 ja 2002 välillä ja saavutti korkeimman tasonsa sitten vuoden 1995.


Kansallisen avaruustutkimusinstituutin tilastot näyttävät, että vuoden aikana hävitettiin yli 25 000 m2 metsää lähinnä viljelysmaan hankkimiseksi.


Ympäristönsuojelijat ovat ilmaisseet suuren huolensa siitä, että metsätuhojen hidastuminen on kääntynyt jyrkäksi kasvuksi.


Ympäristöjärjestöjen mukaan yksi keskeinen syy on laajamittaisen soijapapujen viljelyn lisääntyminen Amazonasin eteläosassa. Soijan tuotanto on lisääntymässä nopeasti, koska se mahdollistaa suurvoitot viljelijöille ja vaikuttaa edullisesti Brasilian kauppataseeseen.


Syynä metsätuhoihin on kuitenkin myös viranomaisten kyvyttömyys toimeenpanna ympäristönsuojelulakeja. Maan keskusta-vasemmistolainen hallitus on aikeissa ryhtyä toimiin metsätuho-ongelman voittamiseksi.


Uusi ympäristöministeri Marina da Silva, joka on pitkään kampanjoinut sademetsien suojelemiseksi, on luvannut ryhtyä toimiin, mutta hänen lähtötilanteensa on vaikea. Valtiolla on uusi monen miljoonan dollarin satelliitti- ja tutkajärjestelmä, jonka avulla on mahdollista saada tarkkaa tietoa tuhoalueiden sijainnista, mutta budjettileikkausten vuoksi ympäristönsuojelijoilla ei usein ole varaa edes ostaa bensaa veneisiinsä tai autoihinsa, saati toteuttaa operaatioita laittomien metsurien ja maanviljelijöiden pidättämiseksi. Sitä paitsi metsän tuhoamisesta kiinnijääneet selviävät lähes aina ilman rangaistusta porsaanreikiä täynnä olevan lainsäädännön ja oikeuslaitoksen korruption vuoksi.


Amazon on maailman laajin sademetsäalue. Siellä sijaitsee 30 % maailman kasveista ja eläimistä. Viimeisten viidentoista vuoden aikana metsää on tuhottu 243 000 m2 eli 5 prosenttia alueen pinta-alasta.
Lähde:BBC       http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3024636.stm