Ympäristöfilosofia (TKU)

Ryhmä kuuluu Dodon valtakunnalliseen NYMFI-ympäristöfilosofiakokonaisuuteen. Se kokoontuu pääsääntöisesti Turun Kirjakahvilassa muutaman viikon välein. Kirjakahvila sijaitsee Vanhalla Suurtorilla, Brinkkalan sisäpihalla.


Keskustelupiiri ei kokoonnu vuonna 2007.


Aikaisemmat kokoontumiset:

11.10. Teknologia ja yhteiskunta. Miten syntyvät tärkeimmät innovaatiot ja minkälainen työ oikeasti tukee luovia prosessejä Mitkä motiivit saavat ihmiset tekemään asioita ja muistaako joku vielä olla huolissaan ympäristöstä? Keskustelua sytyttää Himasen, Castellsin ja Torvaldsin Hakkerietiikka sekä Rifkinin Työn loppu.

28.10. Teknologia, viestintä ja ihmisten välinen vuorovaikutus. Kun todellisuus on loputtomasti muokattavissa, uudistettavissa ja väritettävissä, unohtuvatko Kaikki Suuret ja Todelliset Ongelmat unohduksiin? Puheenaiheina Marja-Liisa Viherän Digitaalisen arjen historia sekä Ulla Paunosen ja Jaakko Suomisen toimittama Digirakkaus.

8.11. Onko kaikkien kasvettava henkisesti? Mistä syntyy innostus luonnollisuuteen, tasapainoon, rakkauteen ja luomuun? Mihin tarvitaan vapautumista, puhdistumista, lisäaineettomuutta ja sisäistä voimaä Mistä meidän on 2000-luvulla erityisesti vapauduttava ja mitä me siitä oikein etsimme? Inspiraationa Mäki-Kulmalan Näin puhui Sarasvuo.

23.11. Onko ilmastonmuutos sittenkään keskeisin huolenaiheemme? Ovatko ympäristön kemikalisoituminen ja vesistöjen rehevöityminen vain pientä näpertelyä todellisiin ongelmiin tarttumisen tiellä? Mitkä ovat maailmassa oikeasti ongelmia, kuinka suuria ne ovat ja miten ne muka ratkaistaan? Käsiteltävänä mm. artikkelit AI sekä Existential Risks, joissa arvostettu Oxford-filosofi esittää kaikista totutuista näkemyksistä täysin poikkeavia ajatuksiaan. Keskustelua johdattamassa oli Aleksei Riikonen Suomen Transhumanistiliitosta.Keskustelupiirien kotisivu