Pääsiäissaari Korkeasaaressa

Tyynenmeren Pääsiäissaaren muinaiset asukkaat kuluttivat elinympäristönsä luonnonvarat. Hävinneen kulttuurin loistosta kertovat yhä jättimäiset kivestä veistetyt ihmispäät. Moai-patsaiden kertoma tarina on karu: Ahneus ja kilpailunhalu romahduttivat koko kulttuurin, kun saaren antimet oli kaluttu loppuun. Pääsiäissaaren tarina rantautui Helsingin Korkeasaareen pääsiäisviikolla.

Kivipää Moai ja naurulokki Muru vertaavat Pääsiäissaaren historiaa nykymaailmaamme. Ikivanha Moai on nähnyt miten vehmas saari muuttui karuksi ja autioksi. Maailmaa kiertelevä Muru tunnistaa muutoksen merkkejä nykyäänkin: eläin- ja kasvilajit vähenevät, aavikot leviävät ja ilmasto lämpenee.

Elinympäristömme muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. 6.-9.4.2007 Korkeasaaren eläintarha, Korkeasaaren Ystävät ry. ja ympäristöjärjestö Dodo ry haastavat Murun ja Moain opastamana eläintarhan kävijät pohtimaan yhteisen ympäristömme suojelemista. Tapahtuman aloittaa Koululaiskonferenssi Miten Sinä muuttaisit maailmaa 2.-4.4.2007 Pääsiäispyhinä Korkeasaaren rastipisteillä saa pelata malilaisena viljelijänä onnenpyörää sadon onnistumisesta, arvailla miksi hiihto on tulevaisuudessa uhanalainen laji sekä päättää kuka voittaa Lintumieskisan eli Pääsiäissaaren luonnonvarojen herruuden. Pääsiäissari.fi verkkosivut elävät tapahtuman mukana: Muru ja Moai kiistelevät maailmanmenosta, lapset kertovat millaista on elämä aavikon laidalla ja luonnonmullistuksen voi kokea muutamassa minuutissa animaationa.

Dodolaiset toteuttavat Pääisiäissaari-ideaa muun muassa Murun ja Moain blogin kautta.

Koululaiskonferenssissa kuuluu lasten ja nuorten ääni

Koululaiskonferenssissa lapset ja nuoret etsivät ryhmissä ratkaisuja: Miten minä muuttaisin maailmaä Asiantuntijoiden tietoiskujen jälkeen oppilaiden työpajojen teemoina ovat luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sekä aavikoitumisen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen. Kunkin konferenssipäivän päätteeksi koululaisten kanssa on keskustelemassa poliitikkoja ja ympäristöasioista kiinnostuneita julkisuuden henkilöitä: Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, Espoon valtuutettu Maria Guzenina, kansanedustaja Oras Tynkkynen, muusikko Markiisi, näyttelijä Lorenz Backman ja juontaja Ellen Jokikunnas. Kutsumme mukaan myös toimittajia antamaan palstatilaa lasten ja nuorten näkemyksille siitä, miten yhteistä tulevaisuuttamme pitäisi rakentaa.

 

 

 

Lisätiedot:

Jannika Joutsenniemi, tuottaja
puh. 050 435 9539
jannika.joutsenniemi [at] hel.fi

Johanna Kainu
puh. 050 374 1512  
johanna.kainu [at] dodo.org

www.paasiaissaari.fi