Kansainvälinen pyöräilykonferenssi

IMEC 2006 on liikkuva ympäristökonferenssi (International Moving Environmental Conference), joka pyrkii tarjoamaan kestäviä ratkaisuja kaupunkien liikenneongelmiin. Tänä vuonna ympäristökonferenssi pyöräilee Viron ja Venäjän rajajärven, Peipsijärven, ympäri. Hankkeeseen kuuluu neljässä fokus-kaupungissa (Pietari, Pihkova, Tartu ja Tallinna) järjestettäviä keskustelutilaisuuksia, jossa päättäjät, järjestöaktiivit ja liikennesuunnittelijat kootaan yhteen miettimään kaupunkinsa liikennesuunnittelun tulevaisuutta.

TAUSTAA

Suomen lähialueilla liikenteeseen liittyvä saastuminen on edelleen ajankohtainen pulma. Erityisesti Pietarissa autoliikenteen kasvu aiheuttaa ruuhkaantumista, terveysongelmia ja estää kevyiden liikennemuotojen, kuten pyöräilyn kasvamista. Pietarin liikennesuunnittelu polkee pahasti paikoillaan, eikä autoliikenteen rajoittamiseksi ole viranomaistaholta tehty suurempia ponnistuksia. Pietarin hiukkassaasteista jopa 80 % on peräisin autoliikenteestä. Autojen päästöt vaikuttavat paitsi terveyteen ja kaupunkiluontoon myös merkittävästi Itämeren saastumiseen. Aihe on siis nostettava vahvemmin kansalaisten, virkamiesten ja politiikkojen agendalle.

Peipsijärven etelärannalla sijaitseva Pihkovan kaupunki on noin 160 000 asukkaan asutusalue, jossa on paljon mahdollisuuksia kehittää kestäviä liikennemuotoja, kuten pyöräteitä. Siellä ympäristöjärjestöillä on hyvät yhteydet paikallishallintoon ja siksi liikennesuunnitteluasioihin on mahdollisuus vaikuttaa. Tartossa ja Tallinnassa joukkoliikenne ja pyörätiet ovat pitkälle kehittyneet, mutta verkoston laajentaminen on kesken ja Tallinnassa erityisesti raskaan liikenteen ohjaus keskustan halki aiheuttaa ongelmia. Liikenneongelmat kytkeytyvätkin tiiviisti energiakysymyksiin ja kaupunkisuunnitteluun.

PEIPSIJÄRVEN YMPÄRIPYÖRÄILY

Retkellä toimitaan pääasiassa ympäristöasioiden puolesta, mutta myös pyöräillään noin 700 kilometriä. Pyörällä matkaaminen tarjoaa mahdollisuuden nähdä maisemat kiinnostavasta näkökulmasta ja tekee matkailusta ekologista.

Retkelle haetaan mukaan henkilöitä, jotka jaksavat hymyillä ja ottaa kantaa vielä sateisen retkipäivän päätteessä! Tahti ei kuitenkaan ole kova (n. 40-90 km päivässä), ja pienryhmissä jokainen voi mennä omaa vauhtiaan tai poiketa nähtävyyksillä. Majoittuminen tapahtuu pääasiassa kouluissa makuualustalla ja ruoka valmistetaan kaksi kertaa päivässä yhteisesti koko ryhmälle. Matkalla on mukana myös venäläisiä ja virolaisia pyöräilijöitä.

Aikataulut ja alustavat pysähtymispaikat (suomalaisille):

29.6. Lähdemme fillaroimaan Helsingistä kohti Isnäsiä. Yövymme Labbyn luomutilalla.
30.6. Isnäsistä Kotkaan ja illalla klo 20.00 laiva (Saaremaa Laevakompanii) Sillamäkeen.
1.7. Sillamäessä perillä aamulla klo 05.00. Tapaamme Erhard ja Marianne Jensenin, joilla on ympäristöjärjestö Sillamäessä. Jatkamme pyörällä Narvaan (37 km) ja rajanylitys Narva-Ivangorod
2.7. Ivangorod – Slantsy  60 km
3.7. Slantsy – Vetvenik   60
4.7. Vetvenik – Verkholino  90
5.7. Verkholino – Pskov  35
6.7. Pskov
7.7. Pskov – Izborsk – Pechory  55
8.7. Pechory – Räpinä (rajanylitys)  45
9.7. Räpinä – Tartu   75
10.7. Tartu
11.7 Tartu – Mustvee  80
12.7. Mustvee- Alajõe  50
13.7. Alajõe – Jõhvi   55
14.7. Jõhvi – Sillamäe  25
14. tai 16.7. (laiva ei kulje 15.7.) Sillamäestä laivalla Kotkaan 08.00-14.00. Kotkasta omatoiminen kuljetus Helsinkiin tai muualle. Jos on monta Helsinkiin pyörällä jatkavaa, voidaan järjestää majoitus esim. Isnäsissä (omakustanteinen).

Matka maksaa 270 euroa/henkilö sisältäen kaikki matkat (menomatkalla hytti laivassa), majoituksen, aamupalan ja päivällisen. Venäjän viisumi hankitaan omatoimisesti.

Varustelista

Yhteyshenkilö: Julia Lenkkeri, julia.lenkkeri [at] dodo.org, p. 044 567 9712

IMEC 2005