Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa -tapahtuma Nikolainsalissa Jyväskylässä 30.11.

Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa -tapahtumassa seitsemän puhujaa pohtii ihmis- ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja autokeskeiselle kaupunkielämälle. Uutta kaupunkilaista ympäristöajattelua tarkastellaan Jyväskylän näkökulmasta. Illan aikana esiintyvät Wolandoo – afromusiikkiryhmä ja Ässiä Hatusta – Jyväskylän ylioppilasteatterin improryhmä. Tapahtuma huipentuu urbaanilla iltanuotiolla yleisön ja taiteilijoiden kertomiin ympäristötarinoihin maailman suurkaupungeista.

Tapahtuma jatkaa Dodo ry:n aiemmin syksyllä Helsingissä ja Turussa järjestettyjen Megapolis2021 – Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa – tilaisuuksien teemaa.

Ihmiskunta kaupungistuu ennennäkemätöntä vauhtia. Erityisesti kehitysmaiden kaupunkien kasvun seurauksena kaupunkilaisten osuus maailman väestöstä saavuttaa 50 % näinä vuosina. Yksi keskeinen ilmiö on myös yli 15 miljoonan asukkaan suurmetropolien lisääntyminen Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Samaan aikaan myös teollisuusmaissa puhutaan maaseudun autioitumisesta ja kehitetään kaupunkirakenteita, joissa entistä useamman kaupunkiin tulijan tarpeet voidaan ottaa huomioon. Kaupunkeihin ihmisiä ajaa lupaus vauraammasta ja vapaammasta elämästä. Elintason parantumisen kääntöpuolena on luonnonvarojen kulutuksen nopea kasvu.

Dodo on suomalainen ympäristöjärjestö, jonka toimintafilosofia lähtee ajatuksesta, että maailman muuttaminen lähtee pienistä ajattelutavan muutoksista. Näitä muutoksia pyritään synnyttämään keskustelun avulla. Vuoden 2006 aikana Dodo etsii, kokoaa ja esittää ratkaisuja globaaleihin ympäristöongelmiin kaupunkilaisesta näkökulmasta. Julkaistavien tekstien ja vuoden aikana järjestettävien tapahtumien kautta Dodo jakaa kokemuksensa, osaamisensa ja imee uutta.

Jyväskylässä toiminut ”Urbaani paratiisi” on projekti, jonka tavoitteena on havainnollistaa autoilun varsin etuoikeutettu asema yhteiskunnassa sekä etsiä ihmis- ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja autokeskeiselle kaupunkielämälle. Projektissa kootaan faktaa, estetiikkaa maailmankatsomuksellista pohdiskelua yhdistelevä näyttely Jyväskylän kaupunginkirjaston ala-aulaan elokuuksi 2007.

Seminaarin ohjelma:

18:00 Sampo Kyllönen, Dodo ry: Aloitussanat
18:10 Perttu Mäkinen, Suomen parkour-yhdistys: Kaupunki parkouraajan näkökulmasta
18:25 Taru Niskanen, arkkitehti: Kehitysmaiden kaupunkien kaavoitusongelmat
18:45 Kari Lehtinen, JAPA ry: Kotitalouksien mahdollisuudet vaikuttaa ilmastonmuutokseen.
19:00 Väliaika ja Reilun kaupan kahvitarjoilu
19.15 Jouni Vauhkonen, Rakennus-ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja: Liikenteen pakoista liikkumisen vapauksiin.
19:35 Leena Rossi, yleiskaava-arkkitehti: Urbaani paratiisi Jyväskylän kaupungin kaavoituksen ja arkkitehtuurin nykytilan valossa
19.55 Mari Pitkänen, Elävä kaupunkikeskusta ry: Urbaani paratiisi kaupunkikeskustan kehittämisen valossa
20:10 Reilun kaupan kahvitarjoilu ja vapaata keskustelua.

Iltatilaisuus:

20:30 Wolandoo- afromusiikkiryhmä esiintyy.
20:50 Kaksi rinnakkaista keskusteluryhmää aikaisempien esitysten pohjalta
21:20 Ässiä Hatusta, Jyväskylän ylioppilasteatterin improryhmä.
21:40 Urbaani iltanuotio. Jukka Ammondt, tohtori ja tangolaulaja: Latinalaisten runojen ympäristönäkökohdat. Mukana tarinoimassa myös Cuenta Cuentosista tuttu Riku Keskinen. Tuo rohkeasti omat tarinasi nuotiolle!
22:20 Sampo Kyllönen, Dodo ry, tilaisuuden päätössanat
22:30 Iltatilaisuus loppuu

Lisätietoja: Sampo Kyllönen, sampo.kyllonen [at] dodo.org, p.044 067 2308