Ympäristöongelmat ratkaistiin menestyksellä Nikolainsalissa

Torstainen Megapolis Jyväskylässä oli melkoinen poikkitieteellinen ja -taiteellinen pläjäys, joka ei totisesti jättänyt ketään kylmäksi. Tutuksi tulivat niin Nairobin slummit kuin Jyväskylän liito-oravat. Informaation lisäksi seminaarin osallistujat saivat nauttia afromusiikista ja improvisaatioteatterista.Dodo ry

30.11.2006

TIEDOTE

Ympäristöongelmat ratkaistiin menestyksellä Nikolainsalissa

Torstaina järjestetty Megapolis 2021 -tapahtuma keräsi Nikolainkulman Nikolainsaliin noin 50 ihmistä kuulemaan ja keskustelemaan ympäristöongelmien ratkaisemisesta kaupungeissa. Dodo kiittää lämpimästi esiintyjiä ja osallistujia – ympäristöongelmien ratkaisemiseen tarvitaan laadukasta yhdessä tekemistä.

Perttu Mäkinen laittoi tapahtuman liikkeelle esittelemällä parkouraajan kaupunkikuvaa. “Hyvä parkourkaupunki koostuu rakenteista, jotka kestävät elämää ja parkouria.”

Arkkitehti Taru Niskanen jatkoi siitä kertomalla Nairobin slummien arjesta. “Vaikka slummien asukkaiden arki on selviytymistä, he vaikuttavat onnellisilta. Jopa onnellisemmilta kuin me. Kehitysmaiden ympäristöongelmat ovat päinvastaisia kuin länsimaissa, materiaalin kierrätys on elinehto, mutta saniteetti on olematon.” Niskasen slumminkehityssuunnitelmassa saniteettiongelmasta päästään ruusuntuoksuisilla ratkaisuilla; ihmisperäisistä jätteistä saadaan biokaasua ja kasvualusta vientiin meneville leikkoruusuille.

Seminaarin aikana esiin nousivat niin pitkän tähtäimen skenaariot kuin nyt akuutissa keskustelussa olevat teematkin. Rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Jouni Vauhkonen esitti, että kaupunkirakenteen hajoamista voidaan estää suunnitteluyhteistyöllä kaupunkien ympäryskuntien kanssa. Näin päästäisiin liikenteen pakoista liikkumisen vapauksiin.

Afromusiikkiryhmä Wolandoo potkaisi käyntiin seminaarin iltatilaisuuden Afrikan kuumilla rytmeillä. Rentoa menoa jatkoi Jyväskylän ylioppilasteatterin improvisaatioryhmä Ässiä hatusta, joka muunsi illan puheenaiheet silmänräpäyksessä teatteriksi. Illan lopuksi kuultiin tarinoita maailman kaupungeista virtuaalisen iltanuotion ääressä.

Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa -hanke jatkuu vuoden loppuun asti Dodon keskustelupiireissä ja tapahtumissa. Lisätietoja löydät netistä osoitteesta www.dodo.org ja Sampo Kyllöseltä, sampo.kyllonen[at]dodo.org