Ilmastoterveiset uudelle eduskunnalle

Kerro uusille kansanedustajille, miten ilmastonmuutos torjutaan. Dodo välittää viestisi eduskunnalle samalla kun jokaiselle kansanedustajalle lahjoitetaan maaliskuun lopussa ilmastonmuutoksesta kertova elokuva ”Epämiellyttävä totuus”.

Elämme jännittäviä aikoja. Jotta ihmiskunta pystyy selviämään ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista, maapallon keskilämpötila saa nousta maksimissaan 2º C verrattuna teollistumista edeltävän aikakauden keskilämpötilaan. Tämän 2º C:n rajan alapuolella pysytään, jos maapallon kasvihuonekaasujen kasvu saadaan käännettyä laskuun vuoteen 2020 mennessä. Näin on arvioinut Euroopan komissio tieteellisten tutkimusten pohjalta. Tavoitteessa pysymiseen tarvitaan komission mukaan huomattavia energiatalouden ja liikennejärjestelmien muutoksia sekä yhteiskunnan kaikkien sektoreiden ja yksittäisten ihmisten apua.

Vuosi 2020 on käsillä kolmen vaalikauden kuluttua. Maaliskuussa 2007 valittavat kansanedustajat muokkaavat Suomen lainsäädäntöä ja ohjaavat valtion verovaroja tärkeinä pitämiinsä kohteisiin neljän vuoden ajan. Seuraavan neljän vuoden aikana sovitaan myös kansainvälisistä päästövähennyksistä Kioton sopimuksen jälkeen, vuodesta 2012 eteenpäin. Uusi eduskunta päättää, millaisiin päästövähennyksiin Suomi sitoutuu. EU:n komissio ehdottaa EU:lle 30% päästövähennyksiä vuoteen 2020 mennessä, jos muut maat saadaan mukaan päästövähennyksiin ja 20% päästövähennyksiä, vaikka muut maat eivät sitoutuisikaan vähennyksiin.

Mitä kansanedustajien pitäisi päättää ja mihin käyttää rahoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Mitä itse aiot tehdä seuraavan neljän vuoden aikanä Entä keille muille vaikuttajille haluat lähettää terveisiä?

 

Terveiset kansanedustajille

Suomen tulee vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 30 % vuoteen 2020 mennessä,
jos muutkin maat osallistuvat päästövähennyksiin

Suomen tulee vähentää kasvihuonekaasupäästöjä joka tapauksessa 20 % vuoteen 2020 mennessä,
vaikka Kiina, Intia tai Yhdysvallat eivät osallistuisikaan tähän sopimukseen

Mihin valtion rahaa pitää kanavoidä

Millaisia lakeja tarvitaan?

Kenelle kansanedustajalle haluaisit erityisesti lähettää terveisiä?


Olen itse valmis

asumaan lähellä palveluja ja työpaikkaa

kävelemään, pyöräilemään ja käyttämään joukkoliikennettä työmatkoilla

käyttämään vihreää sähköä

suosimaan suomalaisia tuotteita

ostamaan laatua ja palveluja määrän sijaan

muuta, mitä?


Terveiset muille vaikuttajille

Kenen muun pitäisi ryhtyä toimimaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Mitä terveisiä haluat lähettää?