Kuluttaja, nyt! -miniseminaarissa luotiin ratkaisumalleja ympäristöongelmiin

Dodo ry:n ja Demos Helsingin järjestämässä miniseminaarissa etsittiin ratkaisuja ympäristöongelmiin kuluttamisen kautta. Tapahtuma oli keskustelunavaaja Dodo ry:n lokakuussa järjestettävään Megapolis2022-kaupunkitapahtumaan, jossa ympäristöongelmat ratkaistaan kulutusvalintoja muuttamalla.

Maanantaina 3.9. järjestetty Kuluttaja, nyt! -miniseminaari avasi keskustelun kulutuksen vaikutuksesta ympäristöön. Seminaarissa pohdittiin sankarikuluttajan roolia, jossa kuluttaja vaikuttaa ympäristöön ostopäätöstensä kautta.

Kulutustutkija Mari Koistinen uskoi internetin tuovan uusia mahdollisuuksia kulutusvaikuttamiseen.
-Kuluttajaa kyllä kiinnostaa vaikuttaminen, kun se tulee tarpeeksi lähelle omaa napaa. Napapiirin laajus tosin vaihtelee, totesi Koistinen.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija Mikko Raskin mukaan kuluttajat tulisi ottaa mukaan tuotteiden suunnitteluun ja tuotantoon.
-Kuluttaja-kansalainen on päätöksenteossa piippuhyllyllä, vaikka kuluttaja olisi asiantuntija esimerkiksi tuotekehittelyssä.

Seminaarissa painotettiin myös yhteiskunnan vastuuta kulutustottumusten muuttamisessa.
-Kärjistetysti ihmiskunta voidaan jakaa tuulipukukansaan ja eliittiin. Jos kulutustottumuksilla pyritään ympäristöongelmien ratkaisuun, on suuren massan liikuttelu avainasemassa. Tuottajilla, kaupoilla ja viranomaisilla on vastuu asian viemisestä eteenpäin, seminaarissa puhunut Keskon entinen kehitysjohtaja Jouko Kuisma totesi.

13.10.2007 Vanhalla ylioppilastalolla järjestettävässä Megapolis2022-tapahtumassa keskustellaan kuluttamisesta yhteiskunnallisena ja poliittisena tekona. Tapahtuman tavoitteena on tuoda esille kulutusvalintojen merkitys myös maapallon mittakaavassa.

Tapahtuman pääseminaarissa omaa kulutustaan pohtivat muun muassa kaupuginvaltuutettu Kirsi Piha, hiphop-artisti Paleface, Isä Mitro ja EVA:n johtaja Risto Penttilä. Ratkaisuja kulutuksen aiheuttamiin ongelmiin esittelevät arkkitehti Tuomas Toivonen, tyylitoimittaja Liisa Jokinen, puheenjohtaja Sauli Niinistö sekä Vihreän liiton entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara.

Megapolis2022 huipentuu iltaklubiin, jonka lopullinen ohjelma julkaistaan 10.9.2007.

Yleisö voi osallistua ympäristöongelmien ratkaisuun ja seminaarikeskustelun kulkuun kertomalla oman kulutuksensa top 3-listan osoitteessa www.megapolis2022.org

Lisätietoja:

Topias Siren
Tuottaja
Dodo ry
050-3549582
topias.siren(at)dodo.org

Saara Tveit
Projektityöntekijä
Dodo ry
0400-484795
saara.tveit(at)dodo.org