Megapolis 2024 – hyvän ruoan kaupunki

 

Ympäristöongelmat ratkaistaan ruokapöydässä!

Tiedotusvälineille 10.9.2009

Megapolis 2024 on urbaani festivaali, jossa mietitään, mitä on hyvä ruoka ja mistä se tulee. Tämän vuoden Megapolis-festivaali palaa perusasioihin: ruokaan, jota kaupungeissa kulutetaan ja tulevaisuudessa ehkä myös viljellään.

Miksi suomalaisen ruoan hiilijalanjälki on niin korkeä Onko kaupunkiviljely oikeasti ratkaisu maailman ruokaongelmaan? Mitä maailman metropoleissa syödään, kun yhteiset resurssit käyvät yhä niukemmiksi? Millaisia ovat urbaanit maut vuonna 2024?

Ympäristöjärjestö Dodo ry:n mielestä ympäristöongelmiin, ilmastonmuutokseen ja ruokakriisiin täytyy etsiä ratkaisuja siellä, missä ihmisetkin ovat kaupungeissa. On aika miettiä uudella tavalla sitä, miten urbaani ruoka tuotetaan ja miten se kulutetaan.

Kutsumme kaupunkilaiset Megapolis 2024 – Hyvän ruoan kaupunki -festivaalille Vanhalle ylioppilastalolle lauantaina 26.9. klo 1104. Päivätapahtumiin on vapaa pääsy, liput iltaklubille 8 euroa.

Tapahtuma levittäytyy ylioppilastalon eri kerroksiin ja Kolmen sepän aukiolle ja tarjoaa ajankohtaista ruokapuhetta, elämyksiä, makupaloja ja toimintaa. Inspiroivien puheenvuorojen teemoina ovat mm. kadotetut ja löydetyt maut, kaupunkilaisen kauppamatka, yltäkylläisyyden kupla, sissiviljely ja ruoan rytmit.

*Puhujavieraiksi* on kutsuttu mm. maailman ainoa Michelin-tähditetty kasvisravintoloitsija Pietro Leemann, tukholmalainen kaupunkikulttuurin ja tuottajatorien ideatykki John Higson, bangladeshilainen megakaupunkien tutkija Khan Rahaman sekä suomalainen hyvän ruoan moniottelija Jyrki Sukula.

*Suomalaispoliitikkojen ruokapaneelissa* kysytään, millaista on uusi ruokapolitiikka.

*Ympäristöministeri Paula Lehtomäki* ottaa vastaan Valitse Vege -kampanjan vetoomuksen koulujen kasvisruokapäivän puolesta.

*A Matter of Taste  -elokuvanäytökset* esittelevät nuorta elokuvaa eurooppalaisesta ruokakulttuurista.

* Porkkanamafian 1-vuotisseminaarissa * kuullaan, miten vuosi sitten startannut kansalaisliike on ottanut tulta ja saako porkkana yritysten ympäristöteot liikkeelle.

* Illan Porkkamafia <3Megapolis 2024 –klubilla* tanssitaan maailman kuumissa suurkaupungeissa mm. Top Billin DJ:n tahtiin. Yllätysbändi! Iltaklubin Liput 8 euroa.

Lisäksi: Post Oil Cities -näyttely, katukeittiö Kolmen sepän aukiolla, Sankarikuluttajan tori, Siirtolapuutarhapelit, WWViews-valvojaiset, Urbaani iltanuotio…

Koko ohjelma: Liitteenä ja www.megapolis2024.org

Lisätietoa festivaalin teemoista: Pauliina Jalonen, puheenjohtaja, Dodo ry / 040 8488 753

Lisätietoa tapahtumista, puhujien haastattelupyynnöt: Noora Jokinen, Megapolis 2024 -tiedotusvastaava  / 040 830 6179

Dodo ry on kaupunkilainen ympäristöjärjestö. Me uskomme, että kaupunkilaiset ratkaisevat globaalit ympäristöongelmat. Ratkaisut löytyvät lähikauppojen tiskeiltä, kaupunkien kattoviljelmiltä ja savannien kylistä. Megapolis on Dodon suurin vuosittainen tapahtuma, jonka tarkoituksena on inspiroida rakentamaan tulevaisuuden onnellisia kaupunkeja ja kaupunkilaista elämäntapaa. www.dodo.org