Kannanotto 24.9.2010: Helsinki nostettava elämänlaatuvertailun kärkeen

Elokuun Newsweek-lehti listasi Suomen maailman parhaimmaksi maaksi elää. Vastaavasti Monocle-lehti totesi Helsingin maailman viidenneksi parhaimmaksi kaupungiksi. Mittaukset kertovat, että elämänlaatu on noussut tärkeäksi valtioiden ja kaupunkien menestystä selittäväksi tekijäksi.

Tulevina vuosikymmeninä Helsingin seudun rooli koko Suomen veturina korostuu. Samalla Helsingin seudun elämänlaadusta tulee yhä tärkeämpi koko maan menestystä määrittävä tekijä.

Tämän takia pääkaupunkiseudun kuntien on syytä ottaa elämänlaadun keskeiseksi tavoitteekseen ja rakentaa sen ympärille yhteinen toteutusohjelma. Ohjelman kärkeen tulisi kirjata pyöräilyn nykyistä määrätietoisempi suosiminen ja pyörätieverkoston voimakas kehittäminen. Monocle-lehden toimitus suositteli juuri näitä toimia parhaana keinona nostaa pääkaupunkimme sijoitusta.

Pyöräilyn yhteys kaupungin elämänlaatuun on selkeä. Kantakaupungissa polkupyörä on nopein kulkuväline liikkua paikasta toiseen. Se ei aiheuta melua, edistää kansanterveyttä ja tekee kaupunkitilassa liikkumisesta nautintoa. Polkupyöräliikenteen sujuvuus hyödyttää myös autoilijoita, kun paine autoteillä laskee.

Helsingissä ainoastaan 6% matkoista tehdään polkupyörällä, kun vastaavasti Oulussa sama luku on yli 20%. Kööpenhaminassa vuosien tarmokkaalla politiikalla on päästy tilanteeseen, jossa kaupungin sisällä 55% matkoista toteutuu polkupyörän selässä. Tästä ovat hyötyneet kaikki kaupunkilaiset, myös autoilijat: Kööpenhaminan on todettu olevan yksi parhaista autoilukaupungeista. Tähän on päästävä myös Helsingissä.

Tästä teemasta kuullaan vuoden tärkeimmässä ympäristöaiheisessa tapahtumassa, Megapolis 2025 -festivaalissa. Pääseminaarin kärkipuhujia edustaa kööpenhaminalainen pyöräilylähettiläs Mikael Colville-Andersen, joka tunnetaan Copenhagen Cycle Chic- ja Copenhagenize -blogeistaan. Muiden puhujien joukossa ovat ubiikin teknologian asiantuntija Adam Greenfield, työministeri Anni Sinnemäki ja elokuvaohjaaja Aku Louhimies. Fillari-idea! -työpajassa kehitellään pyöräilyaiheisia bisnesideoita.

Lisätietoja: Lotta Suistoranta, tiedottaja Dodo ry, 040 5273506, lotta.suistoranta (at) dodo.org

Antti Möller,vpj Dodo ry, 044 5455698, antti.moller (at) dodo.org

Dodo on kaupunkilainen ympäristöjärjestö. Järjestön toiminnan lähtökohtana on, että jokainen meistä on ympäristövaikuttaja. Dodo järjestää vuosittain Megapolis-festivaalia ja toteuttaa kehitysyhteistyöhankkeita Madagaskarilla ja Malissa. Vuoden 2010 toiminnan teemana on Kaupunkien rytmit. Teema huipentuu 25.9. Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä järjestettävään Megapolis 2025 -tapahtumaan.

www.dodo.org, www.megapolis2025.org