Dodo ry

Dodo ry on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö. Dodo käsittelee ympäristöongelmia yhteiskunnallisesti, turhaan yksinkertaistamatta.

Ruokapöydästä, metrotunnelista tai seikkailulomalta ei ole pitkä matka globaaleihin ympäristöongelmin.

Uusien ratkaisujen kehittäminen ja yhteistyö yllättävienkin tahojen kanssa on Dodolle tärkeää. Dodossa yritetään välttää turhia vastakkainasetteluja ja tarkastellaan ympäristökysymyksiä laajasti, eri näkökulmista.

Dodon unelma

Ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa, joka on elävä ja salliva. Se antaa tilaa seikkailla, olla, kokeilla ja ihmetellä. Elämä siellä on ekologista, eli nautinnollista, monipuolista ja hauskaa!

Dodo käsittelee ympäristöongelmia yhteiskunnallisesti, turhaan yksinkertaistamatta. Ruokapöydästä, metrotunnelista tai seikkailulomalta ei ole pitkä matka globaaleihin ympäristöongelmin. Tärkeää on kehittää uusia ratkaisuja ja yhteistyötä yllättävienkin tahojen kanssa. Dodossa yritetään välttää turhia vastakkainasetteluja ja tarkastellaan ympäristökysymyksiä laajasti, eri näkökulmista.

Monenlaisista asioista, ihmisistä ja tarinoista voidaan oppia. Dodo pitää silmät, korvat ja ovet auki sekä tarjoaa osallistumismahdollisuuksia uuden tekijöille. Dodossa ei tarvitse olla asiantuntija voidakseen osallistua ja olla osa ratkaisua. Kuka vain voi vaikuttaa ja monella tapaa: haarukalla, polkupyörällä, mikroblogissa, työpajassa & työpaikalla, aina Kallion sisäpihoilta Madagaskarin sademetsiin.

Ongelmat ratkeavat toiminnalla, joka näkyy ja tuntuu. Dodomaisia toimintamuotoja ovat kaupunkikävelyt, ideariihet, työpajat, sissiviljelmät, festivaalit, keskustelut ja kouluvierailut. Dodo kurkottaa pienenä porukkana kauas ja korkealle. Olemme avoimia uusille ideoille ja toimintatavoille. Vapaaehtoisena voi vaikuttaa, ja silti asioita voidaan tehdä näyttävästi ja ammattimaisesti.

Positiivisuudella pääsee pidemmälle. Siksi emme tuomitse tai parjaa, vaan teemme ja rohkaisemme!

Open-source-elämää eletään vahvasti wikiperiaatteella. Kaupungissa, joka on yhtä rakas kuin itse tehty.

Tavoitteena monimuotoisuus luonnossa ja järjestön toiminnassa

Muutos alkaa ajattelusta. Dodossa ajatuksia ruokitaan keskustelupiireissä ja yleisötilaisuuksissa, joissa puhutaan syvällisesti niin ympäristöfilosofiasta kuin kaupunkisuunnittelusta ja globalisaatiostakin.

Dodomaista toimintaa on muun muassa kehitysyhteistyö Malissa ja Madagaskarilla, kapunkilainen utopiointi Helsingissä, sähköisten ja paperisten tietopakettien kokoaminen sekä osallistuminen kansainvälisiin ympäristökokouksiin ja kehittäjäverkostoihin.

Dodo on joustava ja moniarvoinen järjestö. Jäsenistön tausta on kirjava, ja vahvuus syntyy, kun eri alojen tuntijat, maallikot ja innokkaat nuoret yhdistävät tietonsa ja taitonsa.

Keskustelu johtaa paitsi näköalojen laajentumiseen, myös toimintaan. Keskusteluryhmissä syntyneistä ideoista ja visioista on kehittynyt merkittäviä projekteja. Dodon siipien suojasta ovat ponnistaneet maailmalle esimerkiksi tuulivoimayhtiö Lumituuli Oy, Manombo-sademetsänsuojeluhanke ja kansallinen keskustelukulttuurin edistämisprojekti Dodona Combo.

Alkuperäinen Dodo on jo syöty

Lentokyvytön ja hyväntahtoinen dodo eli Mauritiuksen saarella 1600-luvulle saakka. Se on yksi ensimmäisistä lajeista, jonka tiedetään kuolleen sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena. Dodon nimi tulee portugalin kielen tyhmää tarkoittavasta sanasta doudo.

Niin kauan kuin on toivoa on elämää

Maailman muuttaminen lähtee liikkeelle pienistä ajattelutavan muutoksista. Dodossa voit syventää tietojasi keskustelemalla, tekemällä, kokemalla, verkostoitumalla ja ihmettelemälläkin. Globaaleja ympäristöongelmia ratkaistaan lokaalisti, hilpeästi ja hauskassa seurassa.

Tule ja ole osa ratkaisua Dodossa!