www.tropiikki.org – Tropiikin metsät internetissä

01.06.2000

Dodo – Tulevaisuuden elävä luonto ry on julkaissut laajat suomenkieliset Internet-sivut tropiikin metsäkysymyksistä osoitteessa http://www.tropiikki.org. Sivut on tuotettu yhteistyössä Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kanssa. Sivuille on koottu keskeisin tieto trooppisten metsien häviämisen syistä ja seurauksista – tropiikin alueen kansojen kulttuuriperinnettä unohtamatta. Tropiikki-sivut on suunniteltu monipuoliseen tiedotus- ja opetuskäyttöön.

Tropiikki-sivut tutustuttavat kävijän trooppisiin kulttuureihin elävien kertomusten ja myyttien avulla. Kartat ja linkit ohjaavat sivuilta lisätiedon äärelle. Taustamateriaalina Dodo ry on hyödyntänyt omia kehitysyhteistyökokemuksiaan Madagaskarin Manombon alueen metsänistutushankkeesta. Järjestö suunnittelee laajemman oppimateriaalikokonaisuuden rakentamista Tropiikki-sivujen varaan.

Metsäteollisuus on vain osavastuussa trooppisten metsien häviämisestä. Jos maat jaettaisiin valtioilta ja suurmaanomistajilta pienviljelijöille, metsät voitaisiin pelastaa. Tropiikki.org -projektilla Dodo ja Kepa haluavatkin viestittää, että metsissä ei ole kysymys vain ympäristöstä. Sadat miljoonat ihmiset saavat elantonsa trooppisista metsistä.

Jos kehitysmaiden epäoikeudenmukaisiin maanomistusoloihin ei tule muutosta, maailman trooppiset metsät menetetään kahden sukupolven elinaikana. Seuraukset voivat olla kohtalokkaat luonnon monimuotoisuudelle ja koko maapallon ilmastolle. Uhanalaisimpia eivät ole sademetsät, vaan kuivemmat trooppiset metsätyypit, jotka kärsivät kovimmasta väestöpaineesta. Jos metsät häviävät, kuihtuu myös tuhansien metsissä eläneiden kansojen kulttuuriperinne.

www.tropiikki.org -sivut ovat portti trooppisten alueiden metsiin. Sivut antavat aavistuksen metsien suunnatttomasta lajirikkaudesta. Tropiikki-sivuille on koottu keskeisin tieto alueen metsien nykytilasta ja metsiä uhkaavista ympäristöongelmista. Ne avaavat myös näköalan tulevaisuuteen, valtioiden ja kansalaisjärjestöjen ponnistuksiin tropiikin metsien suojelemiseksi.

Lisätietoja Tropiikki-sivuista:


Päätoimittaja Joonas Pörsti
041 442 7800
joonas.porsti [at] dodo.org

Metsänistutuksesta Madagaskarilla:

Projektikoordinaattori Olli Mustonen
050 571 0867


Esite- ja julistemateriaalia:


projektisihteeri Tommi Laitio
050-563 4950