Stephen Hawking pitää biosfäärin pikaista täystuhoa mahdollisena

Maailman tunnetuin elossa oleva fyysikko Stephen Hawking pelkää, ettei ihmiskunta näe enää vuotta 3000 maapallolla. Hänen arvionsa mukaan kasvihuoneilmiö nostaa ilmakehän keskilämpöä siinä määrin, että planeettamme saattaa muuttua Venuksen tyyppiseksi tulimereksi. Hawking pitää siksi erityisen tärkeänä, että ihminen siirtyy muille planeetoille.

Ilmastonmuutos-tutkimuksessa ”Venus-teoriaa” on esitetty aiemminkin, mutta tiedeyhteisön enemmistö on toistaiseksi suhtautunut siihen varauksella.

Stephen Hawking (s. 1942) tunnetaan parhaiten Big Bang -teorian kehitystyöstä, mustista aukoista ja Jim Hartlen kanssa 1983 julkaistusta näkemyksestä, ettei universumissa ole rajoja (”no boundary proposal”). Vakavaa ALS-tautia nuoresta miehestä asti sairastanut, rullatuolista puhesimulaattorin kautta kommunikoiva ”aikamme Einstein” tuli laajan yleisön tietoisuuteen kirjallaan Ajan lyhyt historia, jota on myyty maailmanlaajuisesti yli 9 miljoonaa kappaletta. Vuodesta 1979 asti hän on ollut Cambridgen (UK) yliopiston matematiikan professori.

Primaarilähde: Yle 30.9.2000