Lajien katoamista tarkkaileva IUCN on saanut valmiiksi katsauksen maailman vaarantuneista eliölajeista. Sen mukaan neljännestä maailman nisäkäslajeista uhkaa sukupuutto. Viimeisten kahden vuosisadan ajan sukupuutot ovat tapahtuneet 50 kertaa luonnollista vauhtia nopeammin.
IUCN on valtioiden, ympäristö- ja tiedejärjestöjen yhteisyöorganisaatio, joka listaa säännöllisesti uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. IUCN:n tutkimustyöhön osallistuu noin 10 000 tiedemiestä.
IUCN:n mukaan sukupuuttokriisi voi olla vielä pahempi kuin tieteilijät ovat tähän asti ymmärtäneet: dramaattisia romahduksia voidaan odottaa mm. monien kädellis- ja matelijalajien kohdalla. Voimakkaasti vaarantuneiden nisäkäslajien yhteismäärä on nyt 180, mikä on 24 % kaikista nisäkäslajeista, lintulajeista voimakkaassa vaarassa on 12 %.
Jossakin määrin uhatuiksi IUCN on listannut 11 046 kasvi- ja eläinlajia. Uhan näille lajeille muodostaa lähes poikkeuksetta ihminen. 25% arvioiduista matelijalajeista, 20% sammakkoeläinlajeista ja 30% kalalajeista on listattu uhatuiksi.
Uhanalaisia kasveja on listattu 5611, mutta koska vain neljä prosenttia maailman tunnetuista kasveista tutkittiin, todellinen luku on huomattavasti suurempi.
IUCN:n mukaan kriisin ratkaisemiseksi tulisi käyttää 10-100 kertaa nykyistä enemmän sekä inhimillisiä että taloudellisia resursseja. IUCN:n korostaa, että sen kokoama punainen lista, johon on listattu 2000 vakavasti vaarantunutta lajia, on vain jäävuoren huippu.
Lähde: BBC
Lisää aiheesta: Growing threat to rare species