IPCC:n mukaan ilmasto lämpiää odotettua nopeammin

IPCC:n mukaan ilmasto lämpiää odotettua nopeammin

YK:n tukeman Kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) tulevasta raportista lehdistölle vuotanut osuus ennustaa kasvihuonekaasujen lämmittävän maapalloa aiempia arveluita enemmän. Raportissa olleiden arvioiden mukaan maapallon keskilämpötila saattaa vuosisadan lopulla olla 6 celsiusastetta korkeampi kuin se oli vuonna 1990.

Muutos on valtava: viimeksi maapallo on kokenut yhtä suuren muutoksen viime jääkauden loppuessa. Seurauksena muutoksesta saattaa olla myrskyjä, tulvia ja muita kaoottisia sääilmiöitä. Tieteilijöiden mukaan kohonneet lämpötilat ovat jo alkaneet aiheuttaa pyörremyrskyjä, vaikeita tulvia ja paikoittaista vedenpuutetta. Antarktiksen jääkuori on alkanut murtua, ja mikäli lisää napajäätä sulaa, useat rannikkoalueet saattavat kärsiä tulvista.

IPCC, joka kokoaa yhteen 2500 johtavaa ilmastotutkijaa, on aiemmin ollut arvioissaan varovainen. Uudessa raportissa ryhmä kuitenkin uskaltautuu toteamaan, että nykyään on saatavissa voimakkaampaa evidenssiä siitä, että ilmastonmuutoksen takana on ihmiskunnan vaikutus.

Myös paneelin arvio maapallon lämpiämisestä on jyrkentynyt. Nimettömänä pysyttelevä paneelin jäsen on kommentoinut lehdistölle: ”1995 sanoimme lämpötilan nousseen 0,3 – 0,6 celsiusastetta vuodesta 1860. Nyt nousu on 0,4 – 0,8 astetta. Havaittu muutos on jonkin verran suurempi.”

Vuonna 1995 IPCC ennusti maan keskilämpötilan nousevan 1 – 3,5 celsiusastetta vuoden 1990 ja 2100 välillä. Uudet ennusteet ovat välillä 1,5 ja 6 celsiusastetta. Vaikka lukemat tuntuvat pieniltä, on syytä huomata, että ne viittaavat maapallon keskilämpötilaan. Paikalliset muutokset ovat usein paikoin paljon suurempia.

Paneelia johtava Robert Watson on muistuttanut, että lehdistölle vuotanut raportti on vasta hahmotelma, joka on tarkastettu vasta kahdesti ja muuttunee ennen varsinaista julkistamistaan. Nyt raportti on lähetetty hallituksille lopullista kommentointia varten. Kaikkien maailman valtioiden edustajat ja raporttia valmistelleet tieteilijät kohtaavat toisensa Kiinassa tammikuun puolivälissä, jolloin raportti saatetaan lopulliseen muotoonsa.


Lähde: REUTERS NEWS SERVICE