EU rohkaisee Bushia ilmastonmuutoksen torjuntaan

EU on ilmoittanut presidentti George W. Bushille, että globaali strategia ilmastonmuutoksen torjumiseksi on keskeisessä asemassa EU:n ja USA:n välisissä suhteissa. Kirjeessään Valkoiselle talolle EU painotti Kioton sopimukseen sitoutumisen tärkeyttä.

EU haastoi Yhdysvallat löytämään poliittista rohkeutta Kioton sopimuksen toteuttamiseen. Kirjeessä, jonka allekirjoittivat Euroopan komission puheenjohtaja Romano Prodi ja EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin pääministeri Göran Persson, korostettiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen tärkeyttä. Sen mukaan teollisuusmaiden yhteinen ponnistelu ilmastonmuutoksen torjumiseksi on keskeinen osa USA:n ja EU:n suhteita.

EU:n johtajat pyysivät Bushia osallistumaan päästövähennyksistä käytäviin neuvotteluihin, jotta asiassa edistyttäisiin ennen heinäkuussa Bonnissa pidettäviä virallisia neuvotteluita.

Huoli, että öljyteollisuussitoumuksistaan tunnetut Bush ja hänen varapresidenttinsä Dick Cheney torjuvat Kioton sopimuksen, ovat kasvaneet kahden viime viikon aikana. Bush ilmoitti aiemmin kirjeessä rebublikaanisenaattorille, että hän ei tue sähköntuotantolaitosten hiilidioksidipäästöjen vähennyksiä talouspoliittisista syistä. Cheney puolestaan kertoi televisiohaastattelussa, ettei Valkoinen talo tue Kioton sopimusta.

Prodi ja Persson sanoivat kirjeessään, että he ymmärtävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen olevan vaikea haaste, mutta korostivat, että siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin tuo myös taloudellisia etuja.

Reuters