Yhdysvallat boikottiin!

Lähetä tämä viesti ihmisille, jotka välittävät maapallostamme!

Presidentti George W. Bushin hallinto ilmoitti 29. maaliskuuta, ettei Yhdysvallat osallistu Kioton ilmastosopimuksen toteuttamiseen. Bushin mukaan amerikkalaisten taloudelliset edut kärsisivät, jos maa kantaisi osansa kasvihuonepäästöjen vähentämisestä.

Maailman kuluttajilla on nyt velvollisuus auttaa presidentti Bushia harkitsemaan asiaa uudestaan ja Yhdysvaltoja pysymään kansainvälisissä neuvotteluissa sovituissa tavoitteissa. Boikotoimalla amerikkalaisia tuotteita vähennämme Yhdysvaltojen tuotantoa ja kasvavaa energiankulutusta.

Presidentti Bush aikoo kasvattaa Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöjä tulevina vuosina rakentamalla 1300 uutta voimalaitosta. Hänen presidentinvaalikampanjaansa rahoittaneiden hiili- ja öljy-yhtiöiden toivomuksesta Bush on katkaisemassa tuen hyvin käynnistyneiltä energiansäästöhankkeilta ja uusiutuvan energian rakennusohjelmilta.

Bush ei kunnioita kansainvälistä ilmastosopimusta, koska se hänen mukaansa heikentää Yhdysvaltojen taloudellista kilpailukykyä. Yhdysvallat tuottaa neljäsosan maailman hiilidioksidipäästöistä, vaikka maan väestö käsittää vain noin viisi prosenttia maapallon väestöstä.

Presidentti Bushin mielestä hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen vapauttaminen ilmakehään ei ole merkittävä ongelma. Yhdysvaltojen senaatille lähettämässään kirjeessä Bush totesi, että koska hiilidioksidia ei ole määritelty saasteeksi, siitä ei voi olla haittaa ilmastolle. Kuitenkin enemmistö ilmastoasiantuntijoista on vakuuttunut, että ilmasto lämpenee maailmanlaajuisesti nimenomaan hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen päästöjen vuoksi. Myös Bushin omat ympäristöasiantuntijat ovat neuvoneet häntä leikkaamaan päästöjä, mutta Bush on päättänyt kuunnella asiassa teollisuusjohtajia.

Yhdysvaltain teollisuuden lyhyen tähtäimen voitontavoittelu pahentaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja uhkaa lopulta myös Yhdysvaltain omaa taloutta. Auttaaksemme Bushia ymmärtämään hänen energiapolitiikkansa todellisen luonteen tulee yhdysvaltalaiset tuotteet asettaa kuluttajaboikottiin. Ajatuksen boikotista on esittänyt myös Helsingin Sanomain pääkirjoitustoimittaja Antti Blåfield kolumnissaan 16.3.: ”Yksi tapa sanoa mielipiteensä Yhdysvaltain presidentin piittaamattomuudesta ympäristöä ja tulevia sukupolvia kohtaan on boikotoida Yhdysvaltalaisia tuotteita. Se olisi globalisaatiota, maapalloistumista, maapallon vuoksi.”

Alla oleva lista käsittää tuotteita ja yrityksiä, joita kaikkien ilmastonmuutoksesta huolestuneiden kannattaisi boikotoida, kunnes Bush käsittää hiilidioksidipäästöjen yhteyden kasvihuoneilmiön voimistumiseen ja Yhdysvallat ryhtyy tehokkaasti vähentämään päästöjään.

Listaa saa jatkaa. Huomioikaa myös lisenssituotteet, joista menee rojalteja Yhdysvaltoihin. Suosikaa oman maanne, naapurimaidenne ja ilmastonmuutoksesta todennäköisesti eniten kärsivien kehitysmaiden tuotteita – ja lähettäkää tätä viestiä oman harkintanne mukaan eteenpäin.

Elektroniikka, tietokonetarvikkeet: Motorola, AMD, Intel, Macintosh, Microsoft, Oracle,Sun Microsystems,General Eletric

Elintarvikkeet: Sunmaid, Chiquita, DelMonte, Cocacola Co., Pepsico, Mars Co. (Snickers etc.), Rainbow-tuotteet, Kelloggs, Paul Masson, Ernst&Julio Gallo-viinit, Southern Comfort, Jack Daniels, Budweiser

Ravintolaketjut: Pizza Hut, McDonald’s, Kentucky Fried Chicken

Vaatteet: Nike, Gant, Calvin Klein, Donna Karan, Levi Strauss, DuPont (mm. lycra, Gore-Tex)

Harrastukset, kulttuuri ja viihde: Academic Press, melkein kaikki levy-yhtiöt ja elokuvat, thx-elokuvatatterit, Disney, Kodak, Philip Morris, Playboy, Hustler,Penthouse, Time, Newsweek, Sports Illustrated, Herald Tribune, USA Today, National Geographic, Interview

Ajoneuvot ja liikenne: Chrysler, Ford, Esso (Exxon), Boeing, McDonnell-Douglas

Kosmetiikka: Procter&Gamble, Redken, Sebastian, Revlon, Blistex, Matrix, Freeman, Advanced Research Laboratories, Joe Blasco, Max Factor, Clinique, Estee Laurer

Aseet: Smith&Wesson, Colt, Remington, Winchester