Japanin tultava mukaan Kioton sopimukseen Yhdysvalloista huolimatta

Japanin tulisi ratifioida Kioton ilmastosopimus ilman Yhdysvaltojen mukanaoloa eikä antaa yhden maan estää kansainvälisiä ponnisteluja sopimuksen läpiviemiseksi, painotti Maailman Luonnon Säätiö (WWF) perjantaina.

Japani, vuoden 1997 kokousisäntä ja tärkeä Washingtonin liittolainen ilmastokokouksissa on ollut epäröivällä kannalla Kioton sopimuksen ratifioinnin suhteen. Sen mukaan sopimus on merkityksetön ilman maailman suurimman talousmahdin, Yhdysvaltojen mukanaoloa.

Yhdysvallat, joka päästää suurimmat määrät hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja ilmakehään, päätti maaliskuussa hylätä ilmastosopimuksen sanoen sen luovan epäoikeudenmukaisesti rajoja vain kehittyneille maille ja uhaten sen omaa taloutta.

”Luulen, että Yhdysvallat tulee pysymään kannassaan,” kertoi Maailman Luonnon Säätiön ilmastonmuutos-kampanjan johtaja Jennifer Morgan lehdistötilaisuudessa Tokiossa. ”Vetoamme pääministeriin, jotta hän tekisi päätöksen ilmastosopimuksen puolesta ennen hänen matkaansa Yhdysvaltoihin.”
Japanin pääministerin Junichiro Koizumin ja Yhdysvaltojen presidentin George W. Bushin odotetaan keskustelevan aiheesta heidän tavatessaan Camp Davidissa kesäkuun 30. päivänä.

Washington on ilmoittanut etsivänsä korvaavaa suunnitelmaa, johon tulisi osallistumaan myös kehitysmaita teollistuneiden maiden lisäksi. Morgan pitää kuitenkin tärkeänä, että Japani ei jäisi odottelemaan korvaavaa suunnitelmaa, vaan liittyisi Euroopan Unionin ja muiden maiden kasvavaan rintamaan ratifioimaan Kioton sopimusta.

”Yhdysvaltojen suunnitelma tulisi viemään paljon aikaa ja syntyisi kansainvälinen ennakkotapaus, jossa yhden maan päätöksellä vesitettäisiin koko ympäristösopimus,” hän sanoi.

Jotta Kioton sopimus astuisi voimaan ja muuttuisi näin sopimusosapuolia velvoittavaksi, pitää se olla ratifioituna vähintään 55 maassa, joiden hiilidioksidipäästöjen tulee kattaa vähintään 55% maailman kokonaispäästöistä.

Monet EU-maat ovat ilmoittaneet jatkavansa Kioton prosessia ilman Yhdysvaltoja, ja yrittävät nyt houkutella Japania mukaan. EU tulee lähettämään lähiviikkoina Japaniin neuvottelijoita, joiden tarkoituksena on saada Tokio vakuuttuneeksi Kioton sopimuksesta sekä osallistumaan siihen.

Kioton sopimus velvoittaa teollisuusmaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään keskimäärin 5.2% vuoden 1990 tasosta vuoteen 2012 mennessä.

Suurin osa maailman tutkijoista uskoo kasvihuonekaasujen edistävän kasvihuoneilmiötä.

Lähde:Reuters

Lähetä Japanin pääministerille vetoomus-Greenpeace