Protestileiri Venäjällä Votkinskissa

30.07. 12:35 jan liesaho

Votkinskin kaupungin tuntumaan on suunniteillan raskaspolttoöljyn tuotantolaitos, jota amerikkalaiset alunperin suunnittelivat rakennetavaksi Nevadaan. Turvallisuus- ja ympäristösyistä se ei kuitenkaan ollut mahdollista, joten nyt amerikkalaiset rahoittavat saman laitoksen rakentamista, joskin monikertaisesti suuremman, Venäjälle. Paikalliset asukkaat ja aktivistit ovat nousseet vastarintaan niin mielenosoituksin kuin perustamalla protestitelttaleirin.

Alunperin tuotantolaitos piti sijoittaa Permin kaupungin tuntumaan, mutta paikalliset asukkaat nousivat voimakkaaseen vastarintaan ja suunnitelmia jouduttiin muuttamaan. Votkinskin kaupungissa sijaitsee Tupolev lentokonevalmistaja, joten sijainti raskaspolttoaineen käsittelylaitokselle olisi otollinen. Tutkimukset USA:sta osoittivat kuitenkin että laitos olisi ekologinen katastrofi jonka myös paikalliset ovat tajunneet Votkinskissa, olkoonkin että paikallinen media rummuttaa voimakkaasti laitoksen puolesta. Laitoksen omistus olisi ainakin ensimmäiset vuodet Amerikkalaisen Lockhead-Martinin käsissä.

Laitoksen sijoituksesta on järjestetty myös kansanäänestys jossa äänestäjät
hylkäsivät laitoksen. Tupolevin tehtaan työläisiä, kaupungin suurin
työnantaja, oli kielletty osallistumasta kansanäänestykseen joka siis kaikesta huolimatta hylkäsi laitoksen sijoutuksen kaupunkiin. Viranomaiset kuitenkin mitätöivät tuloksen vaikka sen Venäjän lakien mukaan tuli olla sitova ja päättävä.

26.7. Votkinskin keskustorilla järjestettiin mielenosoitus johon osallistui lähes 3000 ihmistä. Paikalla luettiin resoluutio, jossa viranomaisilta vaaditaan selontekoa laitoksen seurauksista ja toisaalta kansalaisia kehoitetaan valvomaan oikeuksiaan. Samalla aktivistit ovat siirtyneet uusiin menetelmiin. Rainbow Keepers verkoston kanssa suunniteltiin protestileiri, joka alkoi 13.7. Leirille on saapunut aktivisteja ympäri Venäjää, myös Helsingistä ja Tampereelta. Aluksi aktivisteja oli 17, nyt määrä on kasvanut 50:n. Paikalla on myös paikallisia, jotka yöpyvät leirissä osoittaakseen solidaarisuuttaan mennäkseen jälleen aamuisin töihin. Leiri kestää ainakin 6 viikkoa, ja iskulause kuuluu: ”Lockhead-Martin, lähtekää vetämään!”

Lisää tietoja löytyy Venäjän IMC:a jossa myös lyhyt englannin ja saksan
kielinen kooste, samoin kuin aktivistien ylläpitämiltä sivuilta

Lähde:Vaikuttava tietotoimisto