Britanniassa suunnitellaan ydinjätteen varastoa keskelle kansallispuistoa

British Nuclear Fuels (BNFL) on paljastanut suunnitelmansa maan päälle rakennettavasta, jalkapallostadionin kokoisesta ydinjätteen kaatopaikasta, joka rakennettaisiin luoteis- Walesiin, Snowdonian kansallispuiston sydämeen. Ympäristöjärjestöt kuvailevat suunnitelmia ”painajaismaisiksi”

Kookkaaseen, lähes 500 milj. markkaa maksavaan rakennukseen varastoitaisiin 1993 suljetun Trawsfynyddin ydinvoimalan reaktorin osia. Varasto rakennettaisiin suljetun ydinvoimalan yhteyteen.

Ydinvoimaviranomaisten jättämä hakemus varastorakennuksesta on nostanut esiin vaatimukset asian julkisesta käsittelystä.

BNFL:n mukaan Trawsfynydd on sen ainoa vaihtoehto. Britanniassa ei ole tällä hetkellä paikkaa sellaiselle ydinvoimalajätteelle johon kuuluu esim. reaktorin jäännökset suljetusta ydinvoimalasta.

Vuonna 1997 Britannian ympäristöministeriö teki lopun suunnitelmista rakentaa maanalainen testilaboratorio, jonka piti tuottaa tietoa Sellafieldiin rakennettavaa maanalaista ydinjätteen sijoituspaikkaa varten, mutta pelot radioaktiivisen jätteen pääsemisestä maaperään voittivat.

The Council for National Parks (CNP), kansallispuistojen suojeluun ja hyvinvointiin tähtäävä kampanjointi- ryhmä, pitää tärkeänä että kaikki mahdolliset ydinjätteen varastointivaihtoehdot analysoidaan ja puristetaan ihmisistä ulos laajan kansalaiskeskustelun kautta.

”Odotettavissa olevat 100 vuotta tai enemmän, ydinjätettä varastoituna kansallispuistossa, on häpeällistä” sanoi Sylvia Davies CNP:stä. ”Se on painajainen.”

”Trawsfynydd kertoo ydinvoiman jälkeensä jättämästä turmelevasta perinnöstä. Nämä suunnitelmat on tutkittava perinpohjaisesti ja julkisesti.”

Trawsfynyddin ydinvoimala sai rakennuslupansa juuri ennen Snowdonian kansallispuiston perustamista. Voimala rakennettiin 60-luvulla, jonka jälkeen se tuotti sähköä 28 vuotta kunnes se 8 vuotta sitten suljettiin.

BNFL toimitti hakemuksensa – mukaanluettuna seitsemän laatikollista täyttäneen ympäristövaikutusten arviointinsa – Snowdonian kansallispuiston viranomaisille pari viikkoa sitten.

BNFL:n edustajan mukaan rakennus tulisi olemaan pituudeltaan 120 metriä, korkeudeltaan noin 23 metriä ja leveydeltään 30 metriä.

Hän sanoi hakemuksen syntyneen seurauksena pitkä-aikaisesta konsultoinnista lähikylien asukkaiden kanssa. ” Yksi heidän vaatimistaan asioista oli hankkeen visuaalisten seurausten minimointi. Meidän ehdotukseemme kuuluu reaktorin katon madaltaminen ja sen peittäminen paikallisella saviliuskeella ja ruostumattomalla teräksellä. Aiomme myös istuttaa 40 000 puuta näköesteeksi.” sanoi BNFL:n edustaja.

Hän myös syytti CNP:tä BNFL:n suunnitelmien kritisoimisesta ilman että he ovat edes tutustuneet niihin. ”Meillä on ollut paikallisten tuki takanamme.” väitti edustaja. ”Olemme työskennelleet kovasti selvittääksemme mitä he haluavat.”


Lähde: Independent