Japanin viimeisimmän valaanpyyntiretken tulos: 158 tapettua valasta

8.8.2001

Tokio- Japanilaiset alukset palasivat viime viikolla luoteisen Tyynenmeren valasjahdistaan saaliina 158 valasta, ylittäen viime vuoden saaliin 70 yksilöllä. Tällä kertaa pyydettiin myös Bryden- eli tropiikinvalaita ja kaskelotteja tavallisen lahtivalaan pyynnin lisäksi, kerrottiin Japanin hallinosta.

Viime vuotinen päätös tropiikinvalaiden ja kaskelottien pyynnin aloittamisesta nostatti tunteita ympäri maailmaa ja loi Japanille taloudellisten sanktioiden uhan Washingtonin suunnalta.

Tokio väittää että tropiikinvalaan 22 000 – ja kaskelotin 102 000 yksilön kannat luoteis-Tyynellämerellä kestävät pyyntiä. Kriitikot pitävät väitettyä tutkimusohjelmaa, jonka varjolla valaiden pyynnille on haettu oikeutusta, ainoastaan pyrkimyksenä peitellä kaupallista pyyntiä.

Viisi valtion omistamaa alusta kattanut laivakunta aloitti pyyntiretken 10. toukokuuta. Alukset palasivat Tokion vesille tiistaina 7. Elokuuta tervetuloseremonioiden saattelemana, sanottiin kalastusviranomaisten lehdistötiedotteessa.

Laivakunnan saaliiksi jäi 100 lahtivalasta, 50 tropiikinvalasta ja 8 kaskelottia, sanoivat viranomaiset.

Japanilla on Kansainvälisen valaanpyyntikomission (IWC) lupa pyytää rajattu määrä valaita tieteellistä tutkimusta varten. Japani puolustelee tutkimusohjelmaansa tarvittavana keinona valaiden liikkeiden, populaatiokokojen ja imetystapojen seuraamiselle.

Mutta Yhdysvallat, Britannia, ja monet muut valtiot pitävät Japanin harjoittamaa pyyntiä valeasuun puettuna kaupallisena pyyntinä, jonka IWC kielsi vuonna 1987.

Kiellosta huolimatta, valaan lihaa myydään Japanilaisissa ravintoloissa jotka saavat lihansa tutkimusohjelman kautta.

Japani tappaa vuosittain noin 400 valasta.

Lähteet: Environment news network ja Sea Shepherd