Kolmas maailma esillä Digi-tv:ssä

Ohjelmapaikka tarjoaa ikkunan televisiossa harvemmin näkyvään kolmanteen maailmaan, mutta ei vain kurjistuvien kehitysmaiden näkökulmasta. Ohjelmasarjassa tarkastellaan myös globaaleja kysymyksiä yksittäisten ihmisten tarinoiden kautta, mukana ovat niin ihmisten ilot kuin surutkin. Kolmas ulottuvuus matkaa maapalloa ristiin rastiin ja sen kyydissä katsojasta tulee todellinen maailmankansalainen.

Syksyllä 2001 Kolmannessa ulottuvuudessa nähdään sekä fiktiota että dokumentteja kaikista maanosista. Mukana on dokumentteja mm. Kiinasta, Marokosta, Nicaraguasta ja Tyyneltä valtamereltä. Meillä harvoin nähtyä kolmannen maailman näytelmäelokuvaa esitetään mm. Namibiasta ja Lähi-idästä.

Sarja käynnistyy huimalla tarinalla viisivuotiaan kurditytön Vilnan isänsä kanssa tekemästä salaisesta matkasta Tukholmasta Pohjois-Irakiin. Matkan tuloksena isän velikin ilmestyy laittomia teitä Tukholmaan.

Eräs syksyn kohokohtia on ranskalaisen Patrice Barratin dokumentti brasilialaisesta autotyöläisestä
Geraldosta, joka saa potkut Fordin autotehtaalta Sao Paulossa. Geraldon tarinan pohjalta ohjelmasarjassa tarkastellaan kuinka kansainväliset pääomamarkkinat heiluttelevat tavallisten ihmisten elämää.

Kolmas ulottuvuus nähdään Yle Teemalla torstaisin klo 22-23.


Tässä pari esimerkkiä tulevasta:

Exodus – Vinan maailma ¤ to 30.8
Ruotsissa pakolaisena asuva viisivuotias Kurdityttö Vina lähtee isänsä kanssa salaiselle matkalle isovanhempiensa luo Pohjois-Irakiin. Monivaiheisen matkan jälkeen läpi Euroopan ja Turkin Vina tapaa Irakissa asuvan sukunsa ensimmäistä kertaa.

Ilosanoma Papualle ¤ to 6.9
Ghini ja muut Huli -heimon soturit ovat päättäneet lähetyssaarnaajien innostamina ottaa kasteen ja luopua sen myötä makaamasta ihan kaikkien naisten kanssa. Myös jousien ja nuolien käyttäminen saa jäädä, ja Ghinikin lupaa vain keskittyä hoitamaan sikojaan. Kahdesta vaimostaan hän valitsee sen joka on kastettu.

Kierrätyksen kuninkaat ¤ to 13.9
Saman auringon alla -sarjan dokumentti, Alvaro Pardon ohjaama Kierrätyksen kuninkaat vie katsojat keskelle kauppasaarron alaista Kuubaa, jossa kukoistavat kuubalaisten lähes rajaton kekseliäisyys ja vertaansa vailla oleva kierrätyskulttuuri. Pesukoneen moottori saa uuden elämän mopossa, makkaraa voi tehdä simpukoista ja säilyke- ja lasitölkeistä voi väsätä öljylampun.

Valkoinen panda ¤ to 20.9
29-vuotias suomalainen Juha lähti Kiinaan liike-elämän harjoitteluun, mutta päätyikin kitaristiksi heavyrock-yhtyeeseen, joka lähti kiertueelle maaseudulle. Pienenä ongelmana oli, että Juha ei osannut laulaa eikä soittaa…

Kuinka Geraldo menetti työpaikkansa ¤ to 20.12
Kun Fordin autotehdas lomautti Brasiliassa 2800 ihmistä, oli tämän dokumentin päähenkilö, Geraldo, yksi heistä. Kuka on vastuussa lomauttamisistä Onko toivoa päästä töihin takaisin? Kuinka Geraldo menetti työpaikkansä