Tshernobylin aiheuttamat syöpätapaukset lisääntyvät yhä

Lissabonissa 23.10. pidetyn Euroopan syöpäkonferenssin mukaan Tshernobylin onnettomuus on tähän mennessä aiheuttanut lähes 2000 kilpirauhassyöpätapausta ja lukumäärä kasvaa yhä. Neljä vuotta onnettomuuden jälkeen huomattiin radioaktiiviselle laskeumalle altistuneiden lasten keskuudessa kilpirauhassyövän huomattavaa yleistymistä. Uusia syöpätapauksia löydetään jatkuvasti erityisesti niiden keskuudesta, jotka olivat lapsia vuonna 1986 onnettomuuden tapahtuessa.

Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin tutkijan Elaine Ronin mukaan säteilylle altistumisen jälkeen kasvanut riski sairastua kilpirauhassyöpään säilyy koko elämän, mutta se on korkeimmillaan 15-19 vuotta altistuksen jälkeen. Tshernobylin onnettomuudesta on nyt kulunut 15,5 vuotta.

Kilpirauhassyövän syy on lähes poikkeuksetta ulkoinen säteily. Alle kaksikymmentävuotiaina säteilylle altistuneilla riski sairastua kilpirauhassyöpään on muuta väestöä suurempi.

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui 25.4.1986, kun voimalan neljännen reaktorin automaattinen sammutusmekanismi suljettiin seuraavaksi päiväksi suunnitellun yksikön testauksen vuoksi. Jopa 5 miljoonan ihmisen entisen Neuvostoliiton alueella arvellaan altistuneen säteilylle. Kilpirauhassyöpä on vain yksi syöpätyypeistä, joita Tshernobylin onnettomuus lisäsi.

Lähde: Environment News Service