Kansalaisten luottamuksesta ydinjätteen loppusijoitukseen keskusteltin ilman kansalaisjärjestöjä

Energiakysymyksissä aktiivisesti toimineet kansalaisjärjestöt, kuten Dodo, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto tai Greenpeace Pohjola, eivät olleet saaneet tietoa seminaarista, kutsusta puhumattakaan. Loppusijoitusta vastustavia tahoja edustivat tilaisuudessa loviisalainen ja eurajokelainen aktivisti.
– Meillä on vain kaksi päivää aikaa ja päätimme pyytää vastustajien edustajat paikalliselta tasolta, koska tällaiset hankkeet kulminoituvat aina paikalliseen vastustukseen, kertoo Posivan tiedottaja Timo Seppälä.

Kansalaisjärjestöt eivät kuitenkaan pidä Posivan julkisuuspolitiikkaa onnistuneena. Greenpeace Pohjolan Suomen kampanjavastaava Harri Lammi paheksuu ratkaisua.
– Tällainen yksipuolinen markkinointi on huolestuttavaa, sillä esimerkiksi Saksassa liikkuu jo vääriä tietoja siitä, että Suomessa olisi tehty päätös ydinjätteiden loppusijoituksesta, vaikka kyse on vasta testausvaiheesta, Lammi kritisoi.
– Paljon on vielä tekemistä avoimuuden kehittämisessä, kommentoi NEAn kokoukseen osallistunut politiikan tutkija Matti Kojo. Hänen mukaansa tilaisuutta olisi jäntevöittänyt, jos mukana olisi ollut edes yksi valtakunnallisesti merkittävä kansalaisjärjestö.
Seminaarin suomalaisina järjestäjinä ovat Kauppa- ja teollisuusministeriö, Posiva Oy, VTT Energia, Säteilyturvakeskus. Aloite tuli OECD:n ydinenergiajärjestö NEAn vuoden vanhalta FSC-organisaatiolta, jonka tarkoitus on lisätä kansalaisten osallistuvuutta ja mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ydinjätekeskustelussa.

Lähde Turun Sanomat 16.11.2001