Ilmansaasteet aiheuttavat sydänvikoja vauvoille

Tämä on ensimmäinen kerta, kun ilmansaasteiden havaitaan aiheuttavan epämuodostumia. Yleensä ilmansaasteiden on ajateltu aiheuttavan sairauksia lähinnä hengityselimiin.

”Ilmassa näyttää olevan jotain, mikä vahingoittaa kehittyviä sikiöitä”, sanoo Kalifornian yliopiston UCLA:n epidemiologi Beate Ritz, joka johti tutkimusryhmää.

Tutkimuksessa yhdistettiin kahden rekisterin tiedot. Siinä verrattiin keskenään tilastoja synnynnäisistä epämuodostumista Kaliforniassa sekä
ilmansaasteiden pitoisuuksia eri alueilla. Otos oli 9 000 Los Angelsin
alueella 1987-1993 syntynyttä vauvaa. Äitien asuinpaikat tiedettiin, sekä ilmansaasteiden pitoisuudet eri asuinpaikoilla.

Moottoriteiden varrella elävien naisten vauvoilla oli kolme kertaa enemmän synnynnäisiä vikoja sydämessä ja verisuonissa verrattuna puhdasta ilmaa hengittäneisiin naisiin. Näillä alueilla hiilimonoksidia eli häkää sekä otsonia esiintyi runsaasti. Jos saasteita oli hengitysilmassa kohtalaisesti, epämuodostuman vaara oli kaksinkertainen.

Tällaisten epämuodostumien takia lapset joutuvat usein avosydänleikkaukseen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Pakokaasuissa on paljon tuntemattomia ainesosia


Tutkijat huomasivat, että erityisesti toisen raskauskuukauden aikainen altistuminen liikenteen päästöille aiheutti sydänvikoja. Tämä johtuu siitä, että sydän ja muut elimet alkavat kehittyä silloin.

Syyllinen näyttää olevan häkä, jota vapautuu autojen pakokaasuista. Tutkijoita silti epäilyttää, että varsinainen syy sydänvikoihin voikin olla jokin aivan muu pakokaasujen ainesosa, jota ei tutkita eikä mitata.

Ritzin mukaan varsinainen syyllinen saattaa olla ilmassa leijailevat hiukkaset. ”Teimme pienen tutkimuksen, jonka mukaan hiukkasia ja hiilimonoksidia esiintyy kiinteästi yhteydessä toisiinsa”, Ritz sanoo. Mikroskooppiset hiukkaset voivat kuljettaa myrkyllisiä kemikaaleja, kuten PAH-yhdisteitä elimistöön.

Otsonikin voi olla merkki jostain toisesta tekijästä. Otsonia syntyy kun aurinko lämmittää saastunutta ilmaa, ja samalla syntyy monia muitakin aineita, joita ei mitata.

Tutkimus ilmestyy tammikuun alussa American Journal of Epidemiology -lehdessä, mutta tulokset julkistettiin etuajassa.

Lähteet: Reuters ja Helsingin sanomat 30.12.2001