Iso-Britannia ja Japani ilmoittivat Kioton sopimuksen ratifioinnista

Sopimuksen mukaan Iso-Britannian tulee vahentää ilmastonmuutosta kiihdyttävien kasvihuonekaasujen päästöjä 12,5 prosenttia alle vuoden 1990 tasosta 2008-12 mennessä. EU:n keskitaso on 8 prosenttia. Beckett kertoi maan parlamentille, etta ulkoministeri Jack Straw allekirjoittaa Kioton pöytäkirjan huhtikuussa.


Myös Japani on ilmoittanut aikeista ratifioida Kioton sopimus lähiaikoina. Pääministeri Junichiro Koizumi kertoi Nature-lehdessä, että tarvittavat saadökset pyritään viemään läpi kuluvan parlamenttikauden aikana eli kesäkuun loppuun mennessä. Lausunto lisää toiveita, että Japani ja Euroopan unioni voisivat toteuttaa Kioton suunnitelmat Yhdysvalloista riippumatta. On kuitenkin epävarmaa, onko Japanin hallitus valmis vähentämään hiilipäästöjä teollissuuden voimakkaan painostuksen alla.Teollisuuden etujärjestöt kuten Keidanren ovat lobanneet ahkerasti – ja ilmeisellä menestyksellä – vapaaehtoisten vähennysten puolesta. Ympäristöministeri Hiroshi Ohkin mukaan Japanin ratkaisu tulee olemaan yhdistelmä pakollisia ja vapaaehtoisia päästövahennyksiä.


Iso-Britannia ja Japani ovat ensimmäiset merkittävät teollisuusmaat, jotka ovat ilmoittaneet ratifiointiaikeista. Kioton protokolla on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka velvoittaa rajoittamaan hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen tuottamista ja kayttöä lakisääteisesti. Molempien maiden edustajat pahoittelevat Yhdysvaltain nihkeää suhtautumista ilmastosopimukseen. George W. Bush ilmoitti helmikuussa toistamiseen, että hänen hallituksensa ei aio rajoittaa kasvihuonepäästöjä lakiteitse; päästövähennykset pysyvät Yhdysvalloissa vapaaehtoisina. ”Uskomme edelleen, etta Kioton sopimus on kansainväliselle yhteisölle ainoa käyttökelpoinen vaihtoehto toimia tehokkaasti ilmastonmuutosta vastaan. Toivomme, että Yhdysvallat liittyy tähän prosessiin tulevaisuudessa”, Beckett sanoi The Times -lehdessä.


Lähteet: