Ilmastonmuutos horjuttaa ekosysteemien tasapainoa

Viidenkymmenen seuraavan vuoden kuluessa sukupuuttoon kuolee harvempia lajeja kuin aiemmin on arveltu, mutta niiden levinnäisyys voi olla olennaisesti erilainen, ja tällä voi olla arvaamattomia seurauksia ihmiselle.



”Ilmastoamme koskevat muutokset ovat kuin suuri maailmanlaajuinen koejärjestely, jonka tuloksista meillä ei ole tietoa”, sanoo A. Townsend Peterson Kansasin yliopistosta.



Townsend kollegoineen rakensi uuden ilmastonmuutosmallin, joka pohjautuu analyysiin ilmastonmuutoksen vaikutuksista yli 1800 nisäkäs-, lintu- ja perhoslajiin Meksikossa. Tiedemiehet hyödynsivät tietokonesimulaatioita laskeakseen kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa yksittäisiin lajeihin ja siihen, missä ne todennäköisesti tulevat selviytymään seuraavan 50 vuoden aikana.



”Lajien hävittäminen siellä ja täällä johtaa tuntemattomiin seurauksiin. Emme tiedä mitä tapahtuu, jos hävitämme viisi prosenttia lajeista. Tutkimustemme mukaan paikoitellen jopa 40 % lajeista voi hävitä”, Townsend kertoo. ”Tulokset ovat pelottavia.”


Ekologiset yhteisöt hajoavat



Huolestuttavin tulos oli ekologisten yhteisöjen hajoaminen. Ekologisia yhteisöjä ovat yhdessä elävät lajit. Townsend kertoi jokaisen lajin reagoivan omalla tavallaan ilmastonmuutokseen. Jo tämä on monimutkaista, ja ekologisten yhteisöjen uudelleenjärjestäytyminen voi olla vakavampi asia kuin on uskottu.



”Jos poistat riittävän monta lajia ekosysteemistä, kyse on samasta asiasta kuin lasten tikkujenpoimintapelissä – voit tehdä vain tietyn määrän muutoksia ennen kuin ekosysteemi järjestää itsensä uudelleen, ehkä rajullakin tavalla”, Townsend havainnollistaa.


Lähde: