Senaatti kaatoi Alaskan öljynporaushankkeen

Rebublikaanien ehdotus öljynporuksen aloittamisesta Alaskan luonnonsuojelualueella hävisi Yhdysvaltain senaatin äänestyksessä selvästi viime keskiviikkona äänin 54-46. Ehdotuksen hyväksymiseen olisi tarvittu 14 ääntä lisää. Rebublikaanien rintamasta lipesi kahdeksan edustajaa ja ehdotusta vastustavasta demokraattien linjasta poikkesi viisi edustajaa.Ympäristönsuojelijat riemuitsivat rebublikaanien ehdotuksen kaatumisesta. Öljynporauksen aloittamista kaavailtiin presidentti George W. Bushin suunnitelmissa yli puolen miljoonan hehtaarin alueella Alaskan koillisrannikolla sijaitsevassa luonnonsuojelureservaatissa, jossa elää mm. jääkarhuja ja karibuja. Hankkeen on epäilty häiritsevän useiden eläinlajien reviiri-ja ruokailukäyttätymistä.


Bushin energiapoliittisessa suunnitelmassa öljynporauksen aloittaminen Alaskassa on ollut keskeinen tavoite. Suunnitelmaan kuuluu myös maakaasun, kivihiilen ja ydinvoiman tuotannon lisääminen Yhdysvalloissa.