Venäläiset järjestöt pelkäävät lisäydinvoimaa

”Venäläinen pitää Suomea turvallisena ja varovaisena maana, jossa ihmiset käyttävät pyöräilykypäriä ja turvavöitä ja pysähtyvät punaisissa valoissa. Suomi on esimerkki. Jos Suomi hyväksyy ydinvoiman, se tarkoittaa vihreää valoa Venäjän suunnitelmille uusista ydinvoimaloista Suomen rajan tuntumassa Karjalassa ja Sosnovyi Borissa. Myös muille Itämeren maille Suomen myönteinen ydinvoimapäätös olisi kimmoke uusien ydinreaktorien rakentamiseen.” Näin Luonto-Liiton Laatokka-koordinaattori Jessica Calonius-Beliaeva kuvailee venäläisten tuntoja.


Pietarissa 19.-20.4. kokoontuneen Itämeren kansalaisjärjestöfoorumin ympäristöryhmä on ottanut kantaa Suomeen suunniteltua lisäydinvoimaa vastaan. 29 kansalaisjärjestön allekirjoittamassa vetoomuksessa vedotaan suomalaisiin kansanedustajiin, jotta nämä sanoisivat ei lisäydinvoimalle.


Allekirjoittajien joukossa on arvovaltaisia edustajia mm. Latvian Maan ystävistä, Saksan Infobaltista, Ruotsin luonnonsuojeluliitosta (Svenska Naturskyddsföreningen), Suomen Luonnonsuojeluliitosta sekä Venäjän Green Worldistä.


Vetoomuksen allekirjoittajat muistuttavat, ettei ydinjätteen loppusijoitusta ole vielä ratkaistu ainoassakaan maailman maassa. Allekirjoittajat huomauttavat, että ydinjätteen käsittely on vaarallinen prosessi, joka vaarantaa tulevien sukupolvien terveyden ja on lisäksi epätaloudellista. Suomen tulisi keskittyä ydinvoiman sijasta energiansäästöön ja vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Baltian kansalaisjärjestöfoorumi edistää kansalaisjärjestöjen verkostoitumista ja yhteistyötä Itämeren neuvoston (CBSS) piirissä.


Edellisen kerran foorumi järjestettiin vuonna 2001 Lyypekissä, seuraavan kerran se järjestetään vuoden kuluttua Turussa.


Eri järjestöjen edustajat luovuttavat vetoomuksen eduskunnalle keskiviikkona 24.4.2002 klo 12.


Lisätiedot: Luonto-Liitto/ Laatokka-koordinaattori Jessica Calonius-Beliaeva


Suomen luonnonsuojeluliitto/ kansainvälisten asiain päällikkö Hanna Matinpuro