Käytetyt matkapuhelimet muodostavat uuden saastelähteen

Tutkimuksen mukaan kännykän keskimääräinen käyttöaika on 18 kk; monesti kännykät päätyvät talousjätteen joukkoon. Vuoteen 2005 mennessä kännyköiden määrän arvellaan kasvavan 200 miljoonaan; käytettyjä puhelimia arvellaan tällöin olevan n. 500 miljoonaa.


Kännykät ja muut langattomat it-tuotteet sisältävät myrkyllisiä metalleja ja kemikaaleja kuten arsenikkia, kadmiumia, kuparia, lyijyä. Näillä myrkyllisillä aineilla on yhteyksiä syöpään ja hermostollisiin häiriöihin, erityisesti lapsilla.


 Tutkimusraportissa kehotetaan matkapuhelinvalmistajia tehostamaan kierrätystä ja uudellenkäyttöä. Kännykkävalmistajat ovat periaatteessa kiinnostuneita kierrätyksestä, mutta muutosta hidastaa se, että alan teollisuudessa vastustetaan yhtenäisen puhelinstandardin kehittämistä.


Useat USA:n osavaltiot ovat harkitsemassa lakeja, jotka velvoittaisivat elektroniikkavalmistajat maksamaan tuotteidensa aiheuttamat jätteenkäsittelykulut. Myös EU:n alueella harkitaan toimia, joilla valmistajat saataisiin huolehtimaan elekroniikkajätteestä, ja Australia toteuttaa maanlaajuista kännyköiden kierrätysohjelmaa.Lähde: