Royal Society: ydinjäteongelma on vakava ja kiireellinen

Royal Society on riippumattomassa arvioinnissaan tuominnut Britannian hallitusten ja maan ydinteollisuuden toteuttaman ydinjätepolitiikan. Akatemian mukaan ydinjäteongelma on suurempi kuin yleisesti annetaan ymmärtää, ja osaa ydinjätteistä ei ole varastoitu riittävän turvallisesti.Välivarastointi laiminlyötyRoyal Societyn mielestä maan hallitukset ja ydinteollisuus ovat laiminlyöneet ydinjätteen kunnollisen välivarastoinnin ja jätteen varastointiin liittyvän tutkimuksen. Akatemian mukaan ydinjätteen varastointi on jätetty toisarvoiseen asemaan, samalla kun hallitus ja ydinteollisuus ovat keskittäneet voimavaransa kääntääkseen suuren yleisön mielipiteen ydinteollisuuden taakse.Akatemian mielestä ydinteollisuus on pitänyt sukupolvia kestävän ydinjätteen varastointia yksinkertaisempana kuin mitä se todellisuudessa on.Akatemian mukaan ydinjätteen varastointia tulee myös tarkastella 11. syyskuun terrori-iskujen näkökulmasta. Varastoinnista pitää kiireellisesti tehdä riippumaton ja perusteellinen turvallisuusarviointi, joka ottaa huomioon myös terrori-iskujen mahdollisuuden.Useiden aikaisempien arvioiden mukaan terrori-isku ydinjätevarastoihin tai käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaisiin voisi saastuttaa suuria maa-alueita sadoiksi vuosiksi ja tappaa jopa satojatuhansia ihmisiä. Ydinjätesäiliöistä on lisäksi vuotanut radioaktiivisia aineita maaperään ja vesistöihin.Ydinjätteen varastoinnin hinta kasvaaRoyal Societyn mukaan jo olemassa olevan ydinjätteen sijoittaminen voi maksaa yli 85 miljardia puntaa. Arvioinnin tehneen tutkimusryhmän johtajan professori Geoffrey Boultonin mukaan Britanniassa on jo 10 000 tonnia ydinjätettä. Lisäksi, vaikka uusia ydinvoimaloita ei enää rakennettaisikaan, ydinjätteen määrä viisikymmenkertaistuu seuraavien vuosikymmenien aikana, kun olemassa olevat ydinlaitokset puretaan. ”Siis ongelma on vakava ja huomattavan suuri”, tiivisti professori Boulton.


Lisäksi käytetyn niin sanotun MOX-ydinpolttoineen sijoittaminen saattaa kasvattaa hintaa entistäkin suuremmaksi, koska sen kapselointiin ei ole vielä olemassa hyväksyttyä menetelmää. MOX-polttoainetta saadaan käytetyn polttoaineen jälleenkäsittelyn avulla ja siinä on runsaasti plutoniumia.


Boultonin mielestä syytä tyytyväisyyteen ei ole, vaikka ydinjätteestä ei vielä olekaan ollut vakavia ongelmia ihmisille tai ympäristölle. ”Saattaa olla, että elämme tulivuoren reunalla”, sanoi Boulton vertauskuvallisesti.


Arvioinnin tehneiden tiedemiesten mukaan ydinjätteisiin liittyvät laiminlyönnit voivat pian aiheuttaa täysimittaisen poliittisen ydinjätekriisin.
Lähteet: