Poliittisten päätösten aika koittaa Balilla


Maanantain iltana käydyt neuvottelut kestävän kehityksen toimintaohjelmasta päätyivät tilanteeseen, josta ei tapahtunut enää uusia edistysaskelia. Tässä tilanteessa puheenjohtaja Salim ilmoitti, että tästä eteenpäin jatketaan pienemmällä, vain ryhmien pääneuvottelijoista koostuvilla neuvotteluilla. Yön aikana väännettiin sitten kovasti kättä lähinnä vuosilukutavoitteista. Läpimurtoa ei ole vieläkään saavutettu.Todennäköisesti päätökset jäävät ainakin ministerien harteille, sillä virkamiehet ovat nyt neuvotelleet sovittujen tavoitteiden mukaisesti eivätkä he voi niistä omin luvin perääntyä.Keskeisissä osioissa merkittäviä näkemyseroja


Suuria erimielisyyksiä on yhä erityisesti tuotanto- ja kulutustapoja käsittelevässä osiossa. Esimerkiksi jo melkein hyväksytyltä vaikuttanut kappale tuotteiden ekomerkinnöistä on nyt saanut vastaansa Australian ja kehitysmaat, joiden mielestä merkinnät voidaan toteuttaa ainoastaan vapaaehtoisuuteen perustuvina.Välillä liikkui myös perätön huhu, jonka mukaan kehitysmaat ja USA olisivat sopineet globalisaatiota koskevan luvun poistamisesta kokonaan. Joka tapauksessa kehitysmaiden linjanan on, että kyseisen luvun tulee keskittyä kauppapolitiikkaan ja toistaa tarkasti Dohan WTO-kokouksen ja Montereyn kehitysrahoituskokouksen lupaukset. Esimerkiksi digitaalista kuilua tai muita sosiaali- tai ympäristökysymyksiä kehitysmaat eivät lukuun halua.Seuraavat askeleet


Ministerit ovat jo saapuneet kokouspaikalle ja tapaavat ensimmäisen kerran kello 22.30 tänä iltana. Sitä ennen pidetään täysistunto, jossa olisi tarkoitus hyväksyä puheenjohtajan paperi tai ainakin uusia osia siitä. Puheenjohtaja Salimilla on selvästi kova kunnianhimo saada paperi valmiiksi oman mandaattinsa puitteissa. Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa sitä, että vaikeista kysymyksistä luovutaan kokonaan ja toimintaohjelmasta tulee hyvin lattea. Tähän ei ainakaan EU ole vielä valmis.Maan perustuslaki allekirjoitettavaksi Johannesburgissä


Eilisen päivän ehkä eniten tunnelmaa nostattava tilaisuus käsitteli The Earth Charter –hanketta, jonka tarkoituksena on saada hyväksytettyä ”Maan perustuslaki” mahdollisimman monella valtiolla. Tämä jo ennen Rion kokousta alkanut projekti, jonka moottoreina ovat olleet mm. Rioin kokouksen pääsihteeri Maurice Strong ja Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mikhail Gorbatschov, on saanut tekstinsä valmiiksi vuonna 2000. Nyt he yrittävät saada Johannesburgin kokoukse poliittiseen julistukseen maininnan heidän paperinsa tukemisesta.Eilisessä tapahtumassa tukensa Earth Charterille ilmaisi läsnä ollut Romanian ympäristöministeri sekä Espanjan edustaja, joka luki ääneen maansa ulkoministerin kirjeen. Myös monet Latinalaisen Amerikan maat ovat jo hankkeen takana.Earth Charter lähtee vahvasti ihmisen eettisistä velvollisuuksista lajitovereitaan ja muita elollisia kohtaan. Ainakin minun mielestäni asiakirja olisi huomattava edistysaskel vaikkapa Rio de Janeiron kokouksen julistukseen nähden.The Earth Charter: www.earthcharter.orgAleksi Neuvonen 4.6.2002


Bali, Indonesia