Itä-Afrikan vesivaroille monta ottajaa

Etiopian kuusi keinokasteluhanketta kuuluvat Etiopian hallituksen ja sen useiden avunantajamaiden kirjoittamaan sopimukseen maatalouden ja ruuantuotannon kehittämiseksi. Sopimukseen liittyvien hankkeiden avulla on tarkoitus vähentää Etiopian riippuvuutta ulkomaisesta ruoka-avusta. Hydrologeja huolestuttaa keinokastelusuunnitelmien vaikutus Niilin virtaamaan, sillä noin 80 % Niilin vedestä tulee Etiopian ja sen naapurimaan Eritrean ylängöiltä. Myös Eritreassa on tarvetta hyödyntää ylänköalueensa vesivaroja kehitysyhteistyöhankkeissa.Egyptissä ollaan huolestuneita myös Tansanian, Kenian ja Ugandan suunnitelmista hyödyntää Viktoriajärven vesivaroja keinokasteluun, teollisuuteen ja energiantuotantoon. Viktoriajärvi on osa Suurten järvien aluetta, joka toimii valkoisen Niilin alkulähteenä. Niilin virtaaman vähentymisellä olisi dramaattiset vaikutuksen Egyptin ja Sudanin maatalouteen.Niilin vesivaroista on yritetty tuloksetta päästä sopimukseen jo kahden vuoden ajan. Maat, jotka haluaisivat lisätä vesivarojensa hyödyntämistä syyttävät Egyptiä Niilin vesivarojen omimisesta: Egypti ei ole suostunut vähentämään osuuttaan muiden maiden vaatimalle tasolle.


Lähteet: STT ja Turun Sanomat