Nykyään menetetään yli 40 % potentiaalisesta sadosta, ja tulevaisuus saattaa olla synkempi: joitakin viljelykasveja ei ehkä enää pystytä tuottamaan riittävän tehokkaasti.
Jotkut tuhohyönteiset syövät kasveja, toiset taas levittävät kasvitauteja. Ainakin 540 hyönteislajia on vastustuskykyisiä vähintään yhdelle hyönteismyrkylle.
Tietynlaisten tuholaismyrkkyjen liikakäyttö on osittain syynä vastustuskykyisten hyönteiskantojen kehittymiseen. Kyseessä on siis samantyyppinen ilmiö kuin antibioottiresistenttien bakteerien kehittyminen.
Uhkana voi kuitenkin olla myös se, että jos tiettyjen kemikaalien tuotanto lopetetaan, suurten tuholaisaaltojen torjuntaan ei ole mitään keinoa. Siirtyminen laajaspektristen – ja valmistajille tuottoisempien – tuholaismyrkkyjen käyttöön taas aiheuttaisi hyödyllistenkin hyönteisten tuhoutumisen. Tuholaisten torjuntaan on siis löydettävä uusia keinoja.
Tutkimusraportin laatineet asiantuntijat eivät pidä luomuviljelyä riittävän tehokkaana vaihtoehtona suurien ravintomäärien tuottamisessa. He kuitenkin luottavat siihen, että tieteen avulla on mahdollista kehittää uusia torjuntatekniikoita, joiden avulla hyönteismyrkyistä päästään eroon.
Lähde: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/2160991.stm