Osa kosmetiikkateollisuudesta panostaa voimakkaasti eettisiin ja ekologisiin arvoihin

The Body Shop lakkautti täyttöpalvelunsa, joka ei yhtiön mukaan ollut saavuttanut niin suurta suosiota kuluttajien parissa, että ympäristöedut olisivat yhtä huomattavat kuin nyt kierrätettävän muovin käyttöönotossa. Itseasiassa ottamalla kierrätettävän muovin käyttöön kaikissa PET(polyetyleeni) -pakkauksissaan, yhtiön pakkausmateriaalien kierrätys tehostui huomattavasti. Kierrätetyn muovin osuus PET- tuotepakkauksissa on 30% ja jo ensimmäisen vuoden aikana firma säästää laskelmiensa mukaan 70 000 tonnia uutta muovia. The Body Shop esittää kierrätysmuovin käyttöön siirtymisensä merkittävimpänä tekonaan pakkausmateriaalien uusiokäyttöön liittyen.


The Body Shop aikoo pyrkiä edelleen lisäämään kierrätetyn muovin osuutta PET-pakkauksissaan ja tutkia mahdollisuutta ryhtyä käyttämään kierrätysmuovia myös HDPE (korkeapitoisuuksinen polyetyleeni)-muovia sisältävissä pakkauksissaan. Pakkauksia ei voida valmistaa The Body Shopin mukaan kokonaan kierrätysmuovista, koska hyvin suuri osuus kierrätysmuovia PET-pulloissa aiheuttaa helposti halkeamia. Vasta viime aikoina kierrätetyn muovin käyttöönotto on tullut mahdolliseksi näin laajassa mittakaavassa .The Body Shop ei käytä uudelleen omaa muoviaan, vaan toimittaa sen jatkojalostettavaksi ja käytettäväksi ns. ”alemman asteen” muovituotteisiin, kuten aitarakenteet, jätesäkit ja kukkaruukut. Jollei varsinainen kierrätys ole mahdollista, päätyy muovi energiajätteeksi eli voimaloiden polttoaineeksi.The Body Shop toi myös maaliskuussa markkinoille uutena tuotteena vartalovoiteen, jonka yhtenä raaka-aineena on käytetty suomalaisista mustikoista puristettua siemenöljyä.


Mustikkaöljy saadaan juoma- ja elintarviketeollisuuden jätteeksi jäävästä marjaraaka-aineesta.


Jalostuksesta pitää huolen torniolainen Aromtech Ltd, joka tekee yhteistyötä myös esimerkiksi kotimaisen Lumenen kanssa. Aromtechin tuotantoon kuuluvat mm.luontaistuotteet sekä kasviraaka-aineen jalostus terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin ja kosmetiikan ihonhoitotuotteisiin.


Aromtech Oy :n erikoisalue on biologisesti aktiivisten komponenttien eristäminen kasviraaka-aineista hiilidioksidiuutolla ilman kemiallisia liuottimia. Aromtechin tehdas on hyväksytty luomutuotteiden valmistukseen sopivaksi ja yrityksen toiminnan vaatimustasona on käytetty ISO 9001 ja ISO 14001 ympäristöstandardeja.


Suomalaisista kosmetiikkayrityksistä Lumene käyttää myös kierrätettäviä pakkausmateriaaleja kuten lasia, kartonkia, paperia ja kierrätettävää muovia. Lumenen omistamalle Noirolle on myönnetty ISO 9001 laatujärjestelmä- sekä ISO 14001 ympäristöjärjestelmä sertifikaatit. Lumene käyttää kasvipohjaisia ja biologisesti hajoavia kosmetiikkaraaka-aineita, joita ei testata eläinkokein.


Myös ruotsalainen Oriflame on panostanut eettisten arvojen esille tuomiseen yrityksensä linjauksissa. Tuotteiden valmistuksessa huomioidaan lapsityövoiman välttäminen, eläinkokeita ei käytetä ja tuotteet pyritään valmistamaan uusiutuvista luonnonvaroista niitä vahingoittamatta. Kloorivalkaistua pahvia ja PVC-muovia ei käytetä pakkauksissa ja katalogit pyritään tuottamaan mahdollisimman pitkälle kierrätetystä paperista.Lähteet:


Keski-Suomalainen 2.4.2003
http://www.pressi.com
http://www.lumene.com
http://www.aromtech.com
http:/www.oriflame.com
http://www.thebodyshop.com


ja pakkausten kierrätykseen liittyvät faktat The Body Shopin tiskin takaa