Terveisiä Malista – maaliskuu 2004

Hei taas pitkästä aikaa!


Tarkoitukseni on ollut jo pitkään kirjoittaa Sinsibere-kuulumisia täältä Malista, mutta niin vaan on ollut kiirettä että en ole saanut rauhoitettua aikaa kirjoittamiselle.


Täällä on tapahtunut viime kuukausien aikana taas paljon. Suurin muutos projektissa on ollut pitkäaikaisen projektityötekijämme Aliman lähtö. Alima antoi erokirjeensä helmikuun puolessa välissä, vedoten avioliiton solmimiseen ja muuttoon toiselle paikkakunnalle. Tämä on syy, joka on luonnollisesti niin tärkeä että sen kanssa pitää joustaa vaikka vähän liian yllättäin asia tuli projektin kannalta. Edellytimme kuitenkin että Alima saattaa tietyt tehtävät loppuun ja auttaa uutta työntekijää perehtymään hankkeeseen ja sen kyliin.


Uuden työtekijän hakuprosessi oli aikaa vievä mutta mielenkiintoinen, viidestätoista hakijasta kymmenkunta kutsuttiin haastatteluun. Hakijoiden koulutus ja kokemus vaihtelivat hurjasti; osa oli yliopistokoulutuksen saaneita, osa teknikon tasoisia. Kokemusta oli muutamasta kuukaudesta yli 10 vuoteen, palkkatoiveet 100 – 1200 euroa. Lopulta päädyimme Aminataan, joka on koulutukseltaan agronomi ja on viimeiset 3 vuotta tehnyt töitä projektissa jossa kehitetään naisyhdistysten organisaatiota ja erityisesti puutarhaviljelyä. Projektin rahoitus on loppunut ja lisäksi Aminatan mies on muuttanut Bamakoon töihin, joten hänkin etsi töitä täältä. Muuttopuuhien ja muiden järjestelyiden vuoksi hän aloittaa työt vasta 1.4.


Viimeisen kuukauden ajan olemme siis olleet varsinaisesti ilman projektityöntekijää. Olemme kuitenkin jatkaneet projektin toimintaa muiden Mali-Folkecenterin työntekijöiden avustuksella. Helmikuun lopussa annoimme kuudessa kylässä Sinsibere-lainat viideksi kuukaudeksi. Laina-ajan pituus johtuu lähestyvästä sadekaudesta, jolloin naisilla ei ole aikaa muille toimeentulomuodoille kuin peltoviljelylle. Viime vuoden kokemuksesta viisastuneena pyrimme saamaan lainat takaisinmaksettuna ennen tätä.


Neljässä vanhassa kylässä on tehty kysely Sinsibere-lainojen käytöstä. kysely tehtiin kaikille Sinsibere-ryhmien jäsenille, yhteensä noin 270 naiselle, tosin ihan kaikki eivät olleet tavoitettavissa kyselyä tehtäessä. Tulokset on nyt saatu kirjoitettua puhtaaksi ja piakkoin aloitamme tarkemman analyysin. Tulosten pohjalta on jo nyt noussut uusia kysymyksiä, joita mahdollisuuden mukaan selvitämme myös lisää tulevaisuudessa.


Ympäristökasvatusta uusiin kyliin valmistellaan, meillä on vielä kolmisenkymmentä kylää odottamassa ympäristökasvatusta Sinsibere 1- hankkeen aikana. Tämä ykköshanke on siis loppumassa nyt kevään aikana, ja uusi hanke, jolle tällä hetkellä on myönnetty tukea vuodelle 2004, alkaa sitten samantien.


Koska Sinsibere 1- hankkeen varat alkavat olla lopussa, ei koulutusta uusiin toimeentulomuotoihin juurikaan enää pystytä järjestämään. Suunnitelmissa on kuitenkin vielä saippuanvalmistuskoulutuksen järjestäminen kahdessa kylässä, ja puutarhaviljelytaitojen parantaminen ainakin yhdessä kylässä. Keväällä on tarkoitus myös teettää ulkopuolisella malilaisella konsultilla hankkeen loppuevaluaatio sekä järjestää seminaari hankkeen tuloksista ja jatkosuunnitelmista.


Viime perjantaina tänne Malin kuumuuteen saapui Suomesta Ahosen Mikko, joka on kiinnostunut erityisesti mikrolaina-toiminnasta ja muutenkin kaikesta sekä Sinsiberen että muuten Mali-Folkecenterin toiminnasta. Hän on jo ekojen päivien aikana auttanut meitä hurjasti yhdistämällä toimiston koneet lähiverkoksi, asia jota on suunniteltu pari vuotta mutta kukaan ei ole osannut tehdä.


Täällä Malissa on nyt mukavat kevätsäät. 🙂 Päivälämpötila on nyt 40 astetta, ja kuumenee entisestään noussen huhti-toukokuussa aina 43 asteeseen asti. Ainoa pelastus asiassa on se, että ilma on hyvin kuivaa, muutenhan täällä olisi ihan sietämätöntä. Nyt kuumuus vaan väsyttää kovasti, työpäivän jälkeen ei ole paukkuja juuri mihinkään. Minä tosin aloitin juuri pari viikkoa sitten jumppatunnit keskiviikkoiltaisin, ja olen ihan innoissani kun vihdoinkin löysin mukavan ja halvan harrastuspaikan. Saa nähdä miten kauan jaksan innostua huhkimaan yli 30 asteisessa jumppasalissa vietettyäni päivän yli 35 asteisessa toimistossa 🙂


Suomen päässä tapahtuu myös. Loistava Suomen koordiksemme Marianne on lopettanut työnsä ja on matkalla Peruun keräämään väitöskirja-aineistoa. Sinsibere-projektiryhmä toimii erittäin aktiivisesti ja tekee täällä hetkellä mm. Sinsibere-nettisivuja, artikkelia Kumppani-lehteen, ja pienimuotoista näyttelyä Mahdollisuuksien Tori- tapahtumaan.


Aurinkoisin terveisin Malista,


Oona


– Johanna Togola, projektin koordinaattori Malissa