Stora Enson Brasilian tehtaan Eucalyptus-pellot vallattiin huhtikuussa

Kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanja uutisoi Stora Enson puuhia vastaan tehdystä tempauksesta Brasiliassa. Ruotsalais-suomalainen Stora Enso omistaa brasilialaisen Aracruz Celulosen kanssa eukalyptus-plantaaseja Porto Seguron kunnassa Bahian osavaltiossa. Alueelle on parhaillaan rakenteilla suuri Veracelin sellutehdas.


Varhain 6.4. aamulla Brasilian maattomien liikkeen 2 500 maatonta viljelijää valtasivat yrityksen plantaasit. Kyseessä oli Maattomien liikeen suurin maanvaltaus sen historian aikana. Viljelijät hakkasivat neljä hehtaaria eukalyptus-puita majojen rakentamiseen, jonka jälkeen viljelijät ryhtyivät istuttamaan alueelle maissia, maniokaa ja papuja. ”Emme voi enää odottaa. Presidentti Lula vain lupailee maareformia”, sanoi Maattomien liikkeen Bahian koordinaattori Walmir Assunção Folha. Maatomien liike ja koko Vihreän aavikon vastainen liike pitävät sellutehdas-hanketta vakavana esteenä alueen maauudistukselle.


Samaan aikaan kun Veracelin tehdasta rakennetaan, on maauudistusohjelma vaikeuksissa. Tämä on aiheuttanut tyytymättömyyttä Brasilian sosiaalisten liikkeiden keskuudessa, joka on puolestaan johtanut maaudistusohjelman halvaantumiseen. Vientiin suuntautuvan plantaasi-teollisuuden käytössä on miljardien dollarien investoinnit, joilla saadaan aikaan hyvin vähän työtä ja tulevaisuutta paikallisväestön enemmistölle.


Kansallinen sanomalehti ”O Globo” omisti valtaukselle kokonaisen sivun otsikoiden sen yhdellä lauseella: ”Eukalyptusta ei voi syödä”. Eukalyptuksen kasvattaminen vain lisää nälkää Brasilian ennemmistön keskuudessa, joka ei saa mitään tukia, mutta jonka täytyy kamppailla joka päivä elantonsa puolesta.


Sen lisäksi että suurista puupelloista ei ole hyötyä brasilialaisille pienviljelijöille, on eukalyptuksen kasvattaminen haitallista alueelliselle biodiversiteetille. Eukalyptus-pellot on kasvatettu sademetsien tilalle ja puut avohakataan seitsemän vuoden välein. Pienimuotoisempi ja monilajisempi hyötykasvien viljely lisäisi biologista monimuotoisuutta ja antaisi mahdollisuuden perheviljelyksille.


Lähde: Kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanjan tiedote


Tutustu myös Dodon Sademetsänsuojeluprojekti Manomboon