Dodo Luomumessuilla 2.-3.10.

Dodo Luomumessuille rakentama näyttely vertailee valokuvien avulla maidon tuotantoa Suomessa ja Malissa. Malilaisen pientilallisen arki on erilaista kuin suomalaisen, mutta miten erot näkyvät maidontuotannossä Missä lehmä elää ja kuka sen lypsää? Kuinka maito siirtyy maatilalta meijeriin ja missä se juodaan?


Näyttely havainnollistaa eroja kehitys- ja teollisuusmaiden tuotantotavoissa. Jopa maidon kaltaisen tuotteen kohdalla erot ovat suuret, vaikka tuote ei käykään läpi raskasta teollista prosessointia. Näennäisten erojen takaa löytyy kuitenkin yhtäläisyyksiä: maidon tuottajat ja kuluttajat, tavalliset ihmiset, ovat perimmiltään kaikkialla melko samanlaisia. Näyttely ei pyri arvottamaan tuotantotapoja eikä asettamaan niitä paremmuusjärjestykseen. Sen sijaan näyttely haastaa katsojaa pohtimaan, millaista ruoan tuotantoa hän itse arvostaa. Suomessa ja muissa länsimaissa siirtymistä pienimuotoisempaan luomutuotantoon perustellaan sekä eettisin että ekologisin argumentein. Malin näkökulmasta meidän kysymyksenasettelumme on käsittämätön, sillä ruoan tuotanto on siellä hyvin pienimuotoista. Ongelma on sama kuin esimerkiksi energiasektorilla: onko kehitysmaiden kuljettava länsimaiden kulkema tie päästäkseen pisteeseen, jossa me nyt olemme vai voidaanko siellä jättää ympäristön kannalta huonoimmat vaiheet väliin?


Kuvien näytteille asettelun ja Suomessa otettujen kuvien takana on valokuvaaja Satu Haavisto. Malissa valokuvauksesta ovat vastanneet Diakalia Traore ja Johanna Togola. 


Dodon messukohde (paikka 113) sijaitsee keskeisellä paikalla Merikaapelihallissa lähellä työnäytöstoria. Messut ovat avoinna sekä lauantaina että sunnuntaina klo 10-17. 
 


Lisätietoa Luomumessuista:
http://www.luomumessut.fi


Lisätietoa Dodon messukohteesta:
Johanna Sinkkonen
050 376 6631