Kaupunkiryhmä (LTI)

Kaupunkiryhmä
Kaupunkiryhmän kevät 2005 koostuu mm. kaupunki- ja liikennesuunnittelusta yhteyksien hakeminen ilmastonmuutosasioihin (paikallisten kasvihuonekaasupäästöjen määrään). Järjestämme myös toukokuussa seminaarin, jossa haemme kestävän kehityksen näkökulmaa Päijät-Hämeen valmisteilla olevasta maakuntakaavasta, jonka olisi tarkoitus astua voimaan 2006. Kaupunkiryhmä osallistui maakuntakaavan suunnitteluun laatimalla vaihtoehtoisen kehityskuvan maakunnalle.

Yhteyshenkilö:
Sami Keto
sami.keto [at] dodo.org
p.0400-628 292


Keskustelupiirien kotisivu
Lahden Dodo

* * *


Lahden seutu kestävän kehityksen matkalla


Keskiviikkona 25.5.2005 klo 9.00–15.00

Lahden Aikuiskoulutuskeskuksen auditorio, Kirkkokatu 16


Kestävän kehityksen yhteiskunnassa sen kolme sektoria – julkinen, yksityinen ja kansalaissektori – toimivat toisiaan kehittävässä vuorovaikutussuhteessa varmistaen yhteisön ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden. Matka sinne tarjoaa useita haasteita. Millä kulkuneuvoilla perille pyritään? Kuka niitä ohjaä Ketkä ovat kyydissä? Mitä käytetään polttoaineenä


Seminaarissa pohditaan, minkälaisia kulkuneuvoja Lahden seudulla on kestävän kehityksen matkalle tarjolla. Aamupäivällä tarkastelun alla on Päijät-Hämeen maakuntakaavan 2006 rooli kestävän kehityksen rakentamisessa. Iltapäivällä kestävän kehityksen ulottuvuuksia syvennetään verstastyöskentelyn avulla.


Seminaari on ennen kaikkea keskustelufoorumi – kestävän kehityksen toritapahtuma, joka avaa väyliä konkreettiselle, moniarvoiselle, monialaiselle ja aidolle keskustelulle. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelusta sekä kestävän kehityksen ulottuvuuksista kiinnostuneille asukkaille, elinkeinoelämän edustajille, päättäjille, opiskelijoille. Seminaarin järjestävät yhteistyössä ympäristöjärjestö Dodo ry ja Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Kaupunkitutkimuksen maisteriohjelmahanke. Tilaisuus on maksuton.

Ohjelma


I etappi: Maakuntakaava kestävää kehitystä rakentamassa

klo 8.30–9.00 Reilun kaupan aamukahvi/tee

klo 9.00–9.15 Avaus: matka Riosta Johannesburgiin

klo 9.15–10.15 Miten maakuntakaava ja asemakaavat tukevat kestävää kehitystä? Suunnittelupäällikkö Riitta Laitinen, Päijät-Hämeen liitto ja kaupunginarkkitehti; Anne Karvinen-Jussilainen, Lahden kaupunki

klo 10.15–11.00 Ilmastonmuutoksen torjuminen paikallistasolla

Kansanedustaja Oras Tynkkynen

Keskustelua ja yhteenveto

klo 11.00–12.00 Mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen ja tutustuminen kestävän kehityksen näyttelyyn

II etappi: Kestävää kehitystä syventämässä

Matkalippuja kestävään kehitykseen, ympäristöjohtaja Kari Porra, Lahden kaupunki

klo 12.00–14.00 Verstastyöskentely

Verstas I Osallisuuden visiot

Verstas II Kaupunkiympäristöosaaminen – mitä, miksi, kenelle?

Puheenjohtajana tutkimus- ja kehittämispäällikkö Sari Alm, Lahden kaupunki

klo 14.00–15.00 Verstastyöskentelyjen esitykset ja keskustelua.

Loppuyhteenveto: Mihin matka jatkuu?


Seminaarin yhteydessä järjestetään kestävän kehityksen näyttely Aikuiskoulutuskeskuksen aulassa.

Lisätiedot: Sami Keto, Dodo ry, puh 0400 628 292, sami.keto [at] dodo.org

tai Marja Mesimäki, Palmenia, puh. (03) 892 20514, marja.mesimaki [at] helsinki.fi

Ilmoittautumiset: kati.sihvonen [at] phnet.fi

Keskustelupiirien kotisivu