Ympäristökonferenssi ylittää rajanLiikkuvan ympäristökonferenssin puheenjohtaja Saara Tveit


Tuut-tuut


Saara Tveit


Missä päin Suomenlahden rantoja Ympäristökonferenssi nyt pyyhältää?


Virojoella, Pihlajan koululla, juuri lähdössä etapille. Koulu oli keltainen, vastapäätä vanha saha.Perinteinen maalaismaisema, koiranputket kukkivat. Tänään ylitetään raja, päädymme yöksi Viipuriin.


Mitä on tapahtunut?


Vaikka mitä. Ekana päivänä poljettu kauniita maisemareittejä Helsingistä ulos pitkin rantoja. Mellunmäessä meitä odotti TV-Nyttin kuvausryhmä. Yövyimme Janne Länsipuron luona Kaarnarannassa, Pernajan Isnäsissä.


Toka yö Kotkan Setlementtiyhdistyksen Toukola-nimisessä talossa, meidät otettiin hyvin vastaan, ruoka oli valmista, sauna lämpimänä ja joku soitti pianoa.


Maanantaina oli keskustelutilaisuus Kotkassa, juteltiin pyöräilyn edistämisestä Kotkassa. Siitä tuli juttu Kymen sanomiin. Jatkoimme yöksi Haminaan, jossa kävimme meressä uimassa.


Haminassa teimme torilla katukyselyn, jossa selvitimme ihmisten pyöräilytottumuksia ja käsityksiä pyöräteiden kunnosta. Meitä kuvattiin venyttelemässä ja pyöräilemässä alueelliseen uutislähetykseen. Sieltä tulimme tänne Virojoelle.


Joka ilta on käyty läpi päivän tunnelmia, mikä ollut parasta ja mikä huonointa päivän aikana.


Ekana päivänä poljettiin yhdessä letkassa mutta se on vähän hankalaa, osille vauhti on liian nopea, osille liian hidas eikä se ole aina kovin turvallistakaan. Sen jälkeen on poljettu neljässä ryhmässä, jotka polkee vähän eri vauhtia ja käy eri kohteissa. Päivämatkat ovat olleet ekoina päivinä 80-90 kilometriä, sen jälkeen lyhyempiä.


Ihmiset ovat kauhean kiinnostuneina katselleet viirejämme ja vilkutelleet, huomiota saadaan.


Onko ollut haavereitä Montako kumia on puhjennut?


Neljä rengasrikkoa on sattunut, lisäksi pari kaatumista. Jonossa ajaminen kuorman kanssa ei ole aivan yksinkertaista, jarrutusmatkat pitenevät, etenkin kun ihmiset ovat eri painoisia.


Ovatko etapit taittuneet odotetusti?


Kilometriarviot ovat heittäneet, etapit ovat lopulta vähän pitempiä kuin mitä kartalta on etukäteen arvioitu. Aikataulut ovat siksi vähän lipsuneet mutta perille on aina päästy sinne minne on suunniteltukin.


Teitä oli lähtiessä 21 pidempimatkalaista, ovatko kaikki vielä mukana ja onko tullut uusiä


Nyt on mukana 25 polkijaa, on tullut siis pelkkää täydennystä. Odottamatta ei ole matkasta pudonnut kukaan.


Mistä konferenssi on keskustellut?


Ihmisillä on ollut kiinnostavia keskusteluita pienemmissä ryhmissä. Ryhmähenki on vasta rakentumassa, vakavampiin aiheisiin päästään varmaan vasta myöhemmin. Aika on mennyt paljolti pyöräillessä ja käytännön asioita hoitaessa.


Puhelin siirtyy jyväskyläläiselle Sampo Kyllöselle.Miten on retki sujunut?


Itselleni on osunut jo kaksi rengasrikkoa, toisen jälkeen löysimme sepelinmurun ulkokumista. Se vähän synkisti alkumatkaa. Muuten ei valittamista, kamat ovat toimineet hyvin.


Onko satanut?


On. Eilen kun Haminasta lähdettiin oli keli kauhea. Päivät ovat olleet suomalaista kesäsäätä, joka päivä on satanut mutta myös paistanut.


Mitä olette tehneet silloin kun ette ole pyöräilleet?


Olin eilen ruokaryhmässä, aika meni siinä. Kiirettä on pitänyt, majapaikkaan on tultu perille joka ilta aika myöhään, sitten on syöty, uitu tai käyty suihkussa ja tietenkin pidetty iltapalaveriä. Toissailtana kyllä laulettiin myöhään. Muuhun ei ole ollut vielä aikaa.


Miten pyörät ja muut varusteratkaisut ovat toimineet?


On tosi hyvä ettei ole mitään selässä, kuormaa on parempi kuljettaa tarakalla. Karttapidike olisi hyvä olla, kun pitää aina välillä konsultoida karttaa. Varusteissa ei ole havaittu pahoja puutteita. Jos ei itsellä ole matkassa sopivaa työkalua tai muuta välinettä, on se aina löytynyt joltain muulta.


Ovatko reitin varrella sijaitsevat pyöräilyliikkeet saaneet osansa varustehankintojen muodossä


Haminassa ja Kotkassa on tehty hankintoja ja korjauksia. En minä mutta muut.


Millaisia ympäristökohteita on osunut reitille?


Klamila-nimisessä pikkupaikassa oli kierrätyspiste todella antiikkisen huoltarin pihalla, se oli hauska yksityiskohta. Luonto on ollut kaunista, tosin nyt näkyy hakkuuaukea. Haminan lähellä poljettiin maakaasuputken viertä. Sekin oli jännä nähdä.


Pernajan läpi oli nautittavaa polkea. Kuninkaantie on mukavannäköistä reittiä. Hienoja pikkuteitä ja luontoa ympärillä.


Millaisia huipentumia voisit kertoä


Ajaminen on ollut todella hauskaa, etenkin hyvällä kelillä. Se on ollut parasta.


Leivoin myös eilen elämäni ensimmäisen kakun. Meni muuten hyvin, paitsi että unohdin ensin taikinasta kokonaan jauhot ja seos ehti uuniinkiin tällaisena. Hyvä kakku siitä silti tuli.


Onko ollut hiertymiä?


Ei pahemmin. Vähän on paikat arkoina, kuten aina kun lähtee polkemaan pitempää matkaa, mutta se ei haittaa.


IMEC 2005 -pyöräretken pääsivulle