Aavikoitumista ratkotaan päiväntasaajalla ja Korkeasaaressa

Tänä vuonna vietetään YK:n virallista aavikoitumisvuotta. Aavikoituminen on yksi maailman dramaattisimmista ympäristöongelmista, joka uhkaa yli kahden miljardin ihmisen elinympäristöä. Viikonloppuna 2.-3.4. ympäristöjärjestö Dodo tutustuttaa Korkeasaaren kävijät länsiafrikkalaisen Malin ongelmiin ja siihen miten aavikoitumista voidaan torjua.

Dodo toteuttaa Malissa hanketta, jossa paikallisten naisten kanssa kehitetään perinteisiä saippuanvalmistusmenetelmiä ja luodaan uusia keinoja käteistulojen hankintaan. Näin Sinsibere-hanke auttaa naisia luopumaan ympäristöä tuhoavasta puun hakkaamisesta.

"Kamelikaravaanit ja vaeltavat hiekkadyynit ovat luoneet meille idyllisen kuvan aavikoista. Tilanne on kuitenkin vähemmän idyllinen, kun eläinten ja ihmisten on pakko muuttaa perinteisesti asuttamiltaan alueilta elinvoimaisen savannin muuttuessa tyhjäksi ja tylsäksi aavikoksi", kertoo
Sinsebere-hankkeeseen paikan päällä Malissa perehtynyt Tuuli Kaskinen Dodo ry:stä.

Aavikoitumiseen syitä on niin etelässä kuin pohjoisessakin. Teollisuusmaissa aiheutetut kasvihuonekaasupäästöt lämmittävät ilmakehää. Sen seurauksena sateet kuivilla alueilla vähenevät entisestään ja lämpötila kohoaa. Samaan aikaan paikallinen väestö esimerkiksi länsiafrikkalaisessa Malissa hakkaa savannin polttopuuta nopeammin kuin puusto uusiutuu.

"Tyynenmeren Pääsiäissaari on hyvä esimerkki siitä, mitä pahimmillaan voi tapahtua, jos maaperän köyhtymiseen ei puututa ajoissa. Saaren väestö hakkasi liikaa puuta. Tuloksena hedelmällinen maaperä huuhtoutui mereen ja saarella solisseet purot kuivuivat. Nyt jäljellä on ruohoaavikkoa, joka ei elätä saaren eläimiä tai ihmisiä", toteaa Dodo ry:n puheenjohtaja Aleksi Neuvonen.

Korkeasaaren viikonlopputapahtumassa tutustutaan aavikoitumisen uhkaamaan Maliin. Sinsibere-hanke esittäytyy Korkeasaaren Karhusalissa, jossa viikonlopun aikana kuullaan alustuksia, luetaan afrikkalaisia satuja, katsellaan malilaisia musiikkivideoita ja askarrellaan Mali-teemalla. Lisäksi minibasaarissa on myynnissä malilaisia käsitöitä.

Pääsiäissaari tuo ympäristökysymykset Korkeasaaren kävijöiden pohdittavaksi 25.3.-17.4.2006. Kivipää Moai ja naurulokki Muru haastavat saaren halki matkaajan: Mitä välii luonnon monimuotoisuudellä Rastipisteillä ja viikonloppujen tapahtumissa toistuvat erilaiset näkökulmat uhanalaisten lajien suojelusta, luonnonvarojen käytöstä ja omien valintojen merkityksestä.

Pääsiäissaaren tarinaa on kertomassa joukko erilaisia ympäristöjärjestöjä. Tapahtuman toteuttavat Korkeasaaren eläintarha, Dodo ry, Birdlife, WWF, Suomen metsäyhdistys, Metsähallitus, Reilun Kaupan edistämisyhdistys ry., Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Stadia, Heltec ja Varia.
Viikonlopputapahtumissa esiintyvät teatteriryhmät Stadia, Psykkis-Teatteri, PerformanceSirkus ja Teatteri-IlmiÖ,

Korkeasaaren Pääsiäissaari on avoinna 25.3.-17.4.2006 klo 10.00-18.00. Liput: 5 e/aikuinen, lapset (7-16 v.) 3 e/lapsi ja alle 7-vuotiaat ilmaiseksi sisään. 

Lisätiedot:

Aavikoituminen ja Sinsibere-hanke:
Aleksi Neuvonen, Dodo ry,
puh. 050 534 4241
www.dodo.org/sinsibere

Pääsiäissaari Korkeasaaressa:
Jannika Joutsenniemi, tuottaja
puh. 050 435 9539
www.paasiaissaari.fi