Pääsiäissaari-palkinto 2006 Sedu Koskiselle vuoden parhaasta tahattomasta ympäristöteosta

– Uudenlaisen ravintolakulttuurin ja yöelämän esiinmarssi voi olla osa koko maapallolle pian välttämätöntä muutosta. Teollisen yhteiskunnan aiheuttamat ympäristöongelmat ovat kriisiytymässä. Ilmastonmuutos uhkaa romuttaa maapallon elinkelpoisuuden, öljyn hinnan kohoaminen heiluttaa yhteiskuntajärjestelmäämme ja sukupuuttoon kuolevien lajien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Ainoa kestävä ratkaisu on materiaalisen kulutuksen dramaattinen vähentäminen ja siirtyminen palveluihin perustuvaan yhteiskuntaan, kertoo Dodon puheenjohtaja Aleksi Neuvonen.

Sedu Koskisen SK-Ravintoloilla on 28 ympäri Suomen sijaitsevaa yökerhoa ja baaria. Suomen suurin ravintola-alan yksityinen ketju on opettanut suomalaisia suuren maailman säihkeeseen ja muokannut kaupunkilaisten kulutustottumuksia. Yhä useampi on sisäistänyt ajatuksen, että kuluttaa voi ilman, että saa rahoillaan materiaalista vastinetta. Samalla ravintoloista ja yöelämästä on SK-ravintoloiden ansiosta tullut aiempaa tärkeämpi osa elävää kaupunkia.

Sedu Koskinen on sopiva Pääsiäissaari-palkinnon saaja, sillä kunnon liikemiehenä Koskista on toiminnassaan liikuttanut raha, ei suomalaisten kulutustottumusten ekologisoiminen. Kyse on siis aidosti tahattomasta ympäristöteosta, joka vertautuu aiemmin palkinnon saaneisiin tahoihin: lakkoilleisiin lennonjohtajiin, HabboHotel-virtuaalipalveluun ja polttoaineveron alentamatta jättäneeseen valtiovarainministeriöön.

Dodon Pääsiäissaaripalkinto jaetaan maanantaina 17.4. klo 14 Korkeasaaren eläintarhassa. Palkinnonjako päättää kuukauden kestäneen Pääsiäissaari-tapahtuman, jonka tarkoituksena on ollut konkretisoida ihmisille kulutustottumustemme seuraukset rajallisten resurssien maapallolla.

– Kuukausi on tarjonnut Dodolle ja Korkeasaarelle ainutlaatuisen tilaisuuden yhdistää globaalit ongelmat eläintarhan lajeihin ja ihmisten omiin ympäristövalintoihin. Pääsiäissaari-palkinnon jakaminen on hyvä päätös koko tapahtumalle. Sen kautta konkretisoituu yksi keskeinen ympräistöteko, kulutuksen ohjaaminen materian sijaan palveluihin, kertoo Aleksi Neuvonen.

Palkinto luovutetaan Korkeasaaren eläintarhassa Pukin aukiolla maanantaina 17.4. klo 14.

Ilmoittautumiset: Korkeasaaren markkinointipäällikkö Jannika Joutsenniemi, puh. 050 435 9539.

Lisätiedot palkinnosta: Dodon puheenjohtaja Aleksi Neuvonen, puh. 050 534 4241.